Studenterna en dörr till andra kulturer

En chans att få hela världen på besök i sitt eget hem. Marie Lind hyr ut rum till studenter och tycker att fler borde ta chansen att göra detsamma.

Det svensk-franska köket. Var och en handlar för sig, men Marie Lind och Xavier Cuer delar också på en hel del.

Det svensk-franska köket. Var och en handlar för sig, men Marie Lind och Xavier Cuer delar också på en hel del.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-08-26 08:00

Marie Lind har varit registrerad hos Kombo, studenternas hyresgästorganisation, i ungefär fem år, men de första åren hände inte mycket. Förra hösten tog det däremot fart.

– Det exploderade. Kanske hänger det ihop med att Kombo har blivit proffsigare och mer aktivt börjat informera utländska studenter om den här möjligheten att hitta någonstans att bo, säger hon.

En spansk student ringde henne från stationen.

– Han hade precis kommit till Linköping och hade ingenstans att ta vägen, så jag åkte och hämtade honom, säger Marie Lind.

Efter att spanjoren flyttat ut kom en grekisk tjej, som följdes av en kille från Holland. Han delade senare lägenhet med Maries son, och alla kom så bra överens att allt utmynnade i en semesterresa till Haag i somras.

– Vi var där i fem dagar och hälsade på den här killen och hans familj, säger Marie Lind.

Just nu hyr hon ut till franske Xavier Cuer som läser medicin. Han gör praktik på Universitetsjukhuset i tre månader och trivs fint som inneboende.

– Det är perfekt här. Vi kommer bra överens och det är tio minuters cykelväg från sjukhuset, säger han.

I mars började Xavier Cuer leta efter ett rum i Linköping. Han hittade en bostad, men fick återbud i sista stund och med kort varsel flyttade han in hos Marie Lind. Men här kan han bara stanna till sista augusti. Sedan är rummet tingat av en kvinnlig student. Vart Xavier ska ta vägen efter det vet han inte just nu.

– Det är svårt att hitta något. De flesta som hyr ut rum vill ha flickor som pratar svenska. Dessutom vill de att man ska stanna längre än bara några månader, säger han.

– Fast jag kommer inte att sparka ut Xavier sista augusti, säger Marie Lind. Om inte annat så får jag väl lägga ut en madrass i vardagsrummet tills det har ordnat sig för honom.

Hon har bara goda erfarenheter av att hyra ut till studenter, och ser det som en möjlighet att knyta nya kontakter, och träffa människor från andra kulturer. Hon skriver hyreskontrakt med dem som bor hos henne längre perioder, men inte annars. Hon har alltid känt sig bekväm med dem som bott hos henne.

– Det är viktigt att känna sig trygg och det har aldrig varit några problem. Till stor del tror jag att det handlar om vilken inställning man har till andra människor. Jag försöker bemöta dem som jag själv vill bli bemött, säger hon.

Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på Kårservice, som driver Kombo, bekräftar bilden av att det är utländska killar som har svårast att hitta privat studentboende.

– Så är det. Svenska tjejer har absolut lättast. Sedan kommer internationella tjejer och svenska killar. Sist hamnar de internationella killarna. Folk tror att svenska tjejer är bäst på att hålla ordning och sköta sig, medan killar generellt anses sämre på det. Och killarnas chanser blir inte bättre om det dessutom är svårt att prata med dem, säger Annika Samuelsson.

Gör ni något för att förändra situationen?

– Nej, inte just för internationella killar. Vi är mer allmänna och uppmuntrar dem som vill hyra ut att även vända sig till utländska studenter, men vi kan inte tvinga någon. Bara vädja, säger hon.

Sedan 2012 informerar Kombo internationella studenter mer riktat om vilka möjligheter som finns att hitta boende. En faktor som krånglar till livet för dem är att hyresvärdar ofta kräver ett svenskt personnummer – vilket man kan få först efter ett år i landet – eller att personen i fråga får lön i Sverige.

– Väldigt många hyresvärdar har de kraven, säger Annika Samuelsson.

För att ingen ska behöva sova på gatan har Kombo särskilda nödlägenheter. Där kan upp till 15 studenter tillfälligt få samsas i en trea.

– Och skulle inte det räcka så kan vi även hjälpa till att ordna andra sovplatser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om