Studentmat som du aldrig sett den förut

När Linköpings studenter gör upp i StudentKKocken handlar det inte om nudlar. I alla fall inte bara nudlar.

Matilda Blomqvist kollar så att lag 1 har allt de behöver innan tävlingen drar igång.

Matilda Blomqvist kollar så att lag 1 har allt de behöver innan tävlingen drar igång.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2016-11-24 16:36

Studentmat ska gå snabbt att laga och helst vara så nära gratis som möjligt. Men när delfinal två i tävlingen StudentKKocken avgjordes på Kårhuset Kollektivet på onsdagskvällen var det betydligt högre nivå på maten, och det var helt andra kriterier än snabbt och gratis som räknades.

– Först får vi synintrycket. Hur är maten presenterad och vad berättar de om rätten. Sen är det självklart doft och smak. Allt ska vägas in när vi gör vår poängbedömning, säger Magnus Dahlin, vd för Villa Fridhem, som är en av fyra domare.

Men det är inte bara maten som bedöms. Man använder samma mall som vid stora kocktävlingar där allt från ordning och reda i köket till teknik och hur maten tillagas ingår i domarnas bedömning.

– Jag är förvånad! De andra var så himla duktiga, så vi var inte riktigt inställda på att gå vidare faktiskt. Vi tyckte mest att det var roligt att laga mat, säger Elin Beijbom som tillsammans med Oskar Magnusson gick vidare till finalen.

Huvudrätten var en burgare med pulled pork.

– Vi har bakat en fläskkarré med äppelcider och lite annat över natten. Den serverades med briochebröd, senapsmajonäs, karamelliserad lök och syrade äpplen, berättar Oskar.

Domarna uppskattade de genomtänkta rätterna med smaker som gick som en röd tråd genom alla lagets anrättningar.

– Det var så himla gott att jag tryckte i mig hela burgaren trotts att jag redan var proppmätt, säger domaren Antonio Jaconelli.

– Det här är nog det stressigaste jag någonsin har gjort, säger Linda Johansson i det andra laget som gick vidare till finalen.

– Ja det här är det roligaste och stressigaste jag varit med om. Stressigare än att skriva en tenta, fyller Elsa Danielsson på.

Båda pluggar till lärare på Linköpings Universitet. Med snygga upplägg och en wrap som fick domarna på fall tog de sig vidare till finalen.

– När jag var färdig med alla mina grejer hade jag tre minuter till godo, säger Linda.

– Det hade ju varit jobbigt om kycklingen inte hade varit färdig. Vad skulle vi servera då, säger Elsa lättat.

StudentKKocken började som ett projektarbete för tidigare studenten och projektledaren Matilda Blomqvist.

– Temat för tävlingen är hållbarhet och streetfood. Vi fick in över 20 anmälningar och åtta lag kvalificerade sig till tävlingen, berättar Matilda.

Nu blir det uppehåll i tävlingen fram till mars då de fyra finallagen gör upp i StudentKKocken 16/17.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om