"Omtag, dö långsammare, akta klänningen, bär tyngre, snubbla mer . . . "
Det råder febril aktivitet på Forumteatern inför premiären av jubileumsspexet om sago- och svankungen Ludvig II av Bayern på onsdag. En föreställning som är öppen för allmänheten. Ludvig II lät bland många andra spektakulära byggnader bygga sagoslottet Neuschwanstein som fick stå modell för Disneys Törnrosaslott.
Vart femte år firar föreningen sin födelsedag och extra många exstudenter väljer att vara med. I år är åldersspannet 20 till 60 år.
Vad utmärker ett studentspex, directeur Tove Kvarnström?
– Man tar en historisk händelse, förra året valde vi månlandningen, och bygger manus kring den. Dock med många utvikningar som egentligen inte alls ägde rum. All dialog är på rim och skådespelarna byter ofta kön. Killarna är tjejer och tjejerna killar. Många lösbröst och mustascher blir det.
Och publiken är i högsta grad delaktig. Hur?
– Den ropar uppmaningar till skådespelarna. Om någon på scenen dör kan publiken ropa "dö igen" och då gäller det för skådespelaren att göra det, men på ett nytt sätt. Om en scen är extra populär kan publiken ropa "omstart!" Om någon bär en koffert kan publiken ropa "bär tyngre" och så vidare. Man vet aldrig riktigt vad som kan hända och interaktiviteten ställer skådespelarnas snabbtänkthet och kreativa förmåga på prov.
Hur har studentspexet förändrats under årens lopp, directeur Åsa Dahbo?
– Förr drev studenterna med sina professorer på ett hårdare sätt. Det kunde leda till problem, bland annat vid anställningar. Därför hade skådespelarna alltid påhittade spexnamn i stället för sina egna, som aldrig fick röjas.
Kan även icke-spex-nördar begripa föreställningen, producent Fredrik Howe?
– Ja då. Den är kul för alla, med många ordlekar. En skådespelare får i en dialog exempelvis bara använda ord med S som begynnelsebokstav, medan en annan bara får använda A. Manusgruppen har lagt ner ett otroligt arbete.
Musiken är ett kapitel för sig. Här levereras nyskrivna texter till gamla godingar som "I want to break free", "Om jag hade pengar", "Forever young" och "Mamma är lik sin mamma".
Runt 90 studenter och exstudenter deltar i årets jubileumsföreställning. De flesta bakom kulisserna. Förutom skådespelarna och den egna orkestern har dekorgruppen byggt all fantastisk rekvisita som tål att tittas nära på. Sju personer har sytt alla kostymer, fixar peruker och sminkar skådisarna.
– Det viktigaste av allt är föreställningens humor. Vi utlovar många skratt och det kan behövas i denna solfattiga och dystra månad, säger Åsa och Tove.
Jo, där är man böjd att hålla med. Att spendera en kväll längs årets vinterljusslinga och sedan få sig humor levererad av landets regerande studentspexmästare. Det borde vara ett gångbart recept för att knuffa undan den fuktiga, grå yllefilt som lagt sig över stad och land.