Styckjobben på Scan i Linköping hotade

Krav på bättre arbetsmiljö för styckare på Scan AB kan sluta med att tusentalet styckjobb försvinner utomlands. Det uppger informationschef Hampe Mobärg som ingår i ledningsgruppen för Scan AB.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2007-05-18 00:00

- Konkurrensen i norra Europa är så hård att Scan AB inte kan bedriva styckning på andra ekonomiska villkor än slakterier i andra EU-länder. Stödjer rege-ringen Arbetsmiljöverkets krav så innebär det ett hot mot styckning i Sverige, säger Hampe Mobärg.

För dyrt

Scan AB som har slakte-rier och styckning i bland annat Linköping med 500 anställda kommer att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut till regeringen. Arbetsmiljöverkets krav innebär bland annat kortare arbetstid för styckare och tätare med raster:

- Kraven leder till sämre effektivitet i styckningen och kräver att vi anställer mer personal för att klara den styckning vi har i dag. Det blir för dyrt och innebär att vi inte kan konkurrera med kött från andra EU-länder som inte har samma krav, säger Hampe Mobärg.

För snabbt

Kraven från Arbetsmiljöverket innebär att Scan måste åtgärda arbetsmiljön för sina styckare senast till september 2008. För att sätta press på företaget riskerar Scan att få betala ett vite på tre miljoner kronor om kraven inte uppfylls.

- Vi är inte negativa till allt vad Arbetsmiljöverket kräver. Kraven att införa nya arbetsmetoder i styckningen kan vi hantera. Men tidtabellen är för snabb och arbetstidskraven som är unika inom EU klarar vi inte ekonomiskt då vi redan i dag har en sämre konkurrenssituation i Sverige, säger Hampe Mobärg.

Fullt möjligt

Hampe Mobärg uttalar inga regelrätta hot om att Scan flyttar styckningen utomlands om regeringen tillbakavisar överklagandet från Scan. Rent praktiskt är det dock möjligt att Scan flyttar åtminstone delar av styckningen utomlands:

- Att hantera styckning av färskt kött utomlands är svårt men i övrigt är det möjligt med exempelvis legoproduktion utomlands.

Utlandet tar över

Andra saker som kan hända är att den privatägda slakterinäringen i Sverige tar över styckningen, eller att utländskt kött styckat av låglönearbetare importeras och konkurrerar ut dyrare svenska alternativ.

- Blir det en sådan utveckling kan man fråga sig vad Arbetsmiljöverket uppnått vad det gäller förbättrad arbetsmiljö, säger Hampe Mobärg som vill att den svenska slakteribranschen får fortsatt förtroendet att införa de arbetsmiljöförbättringar som kontinuerligt initieras av branschgruppen Kött- och Charkuteriföretagen, KCF.

- Vi är väl medvetna om att styckning är ett tungt arbete och vi arbetar hela tiden för att åtgärda detta med ny teknik och följer noga upp olycksutvecklingen, säger Hampe Mobärg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!