Rickards ölbryggeri på gården har dubblat sin produktion

Bryggeriet på Ölsbo gård utanför Linköping känner inte av den ekonomiska krisen som drabbat många svenska småbryggerier. Gårdsbryggeriet har i år fördubblat sin produktion och efterfrågan bara ökar.

Ölboden vid ingången till Ölsbogården söder om Skeda Udde har blivit känd för många som åker förbi till Hultabadet.

Ölboden vid ingången till Ölsbogården söder om Skeda Udde har blivit känd för många som åker förbi till Hultabadet.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2024-07-16 17:00

Nyheten i korthet

  • Ölsbo Gårdsbryggeri, beläget söder om Skeda Udde, har fördubblat sin produktion trots den ekonomiska krisen som drabbat många småbryggerier.
  • Bryggeriets framgångar baseras på användningen av lokala råvaror, inklusive egenodlad humle, och ägaren Rickard Sjöberg förutspår en "blomstrande utveckling" om regeringens förslag för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker godkänns 2025.
  • Sjöberg planerar att bygga ut bryggeriet för att kunna ta emot större sällskap.

– Jag får också allt fler förfrågningar om gårdsbesök från olika bussbolag, säger Rickard Sjöberg som tillsammans med sin fru Ylva driver Ölsbo Gårdsbryggeri söder om Skeda Udde.

Och ja, gården heter faktiskt så.

Han är uppvuxen på gården och nu är det snart fyra år sedan han startade gårdsbryggeriet. Det har gått mycket bättre än han hoppats och framtiden ser ännu ljusare ut. Men i en undersökning som Sveriges Oberoende Bryggerier gjort bland sina 160 medlemsföretag uppgav 68 procent att man gjorde minus- eller nollresultat 2023. Nästan en tredjedel befarade att man kan tvingas stänga verksamheten under 2024 om inget förändras.

undefined
Rickard Sjöberg har sin egen humleodling på Ölsbogården. Han satsar på lokala råvaror och hävdar att det är hemligheten bakom hans framgång.

– Högre räntor och högre priser drabbar alla, men konkurrensen har också ökat. Det har öppnats många nya små bryggerier i hela landet. För att överleva måste man hitta sin egen nisch. Vi har från början satsat på lokala råvaror. Nu är vi kända för det. Vi har en egen humleodling på gården och vi köper malt från en gård som odlar korn utanför Katrineholm. Vi använder bara lokala svenska råvaror till vårt öl vilket uppskattas av många, säger Rickard Sjöberg.

Hittills i år har gårdsbryggeriet tillverkat cirka 18 000 liter öl vilket är dubbelt så mycket som året innan. Men den stora chansen för en "blomstrande utveckling" väntar våren 2025 – om regeringens förslag för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker blir verklighet. 

– Jag och många fler tror att förslaget om gårdsförsäljning ska accepteras av EU och att det ska komma i gång nästa vår. Småskalig och hantverksmässig gårdsförsäljning kommer att vara väldigt positivt för hela besöksnäringen på landsbygden. Förslaget att minska skatten för mindre producenter är också viktigt, säger Rickard Sjöberg.

undefined
Rickard Sjöberg har en skål med humlekottar i. De blandas med vatten och malt i bryggaren för att ge ölet beska och smak.

Han ser framför sig att han kommer att kunna visa gården och sin humleodling, som ligger bara ett par hundra meter från bryggeriet. Och att besökarna ska kunna prova på hans tio sorter öl. Nu renoverar han ladan på gården för att kunna ta emot större sällskap. Om allt går enligt Rickard Sjöbergs förhoppningar kommer han också att kunna anställa en person. Som det är nu jobbar han både som företagsrådgivare på halvtid och med bryggeriet på halvtid – medan hans fru jobbar heltid som läkare. Planen är att Rickard Sjöberg så småningom ska ägna sig åt Ölsbogården på heltid. 

Vad tror du om kritiken att gårdsförsäljning kan bidra till alkoholmissbruk?

– Människor som missbrukar alkohol orkar inte komma ut till småproducenter som oftast ligger utanför stan. Och vi kommer att kunna sälja bara tre liter öl per person. Besökarna som kommer att vilja köpa ska också betala för en föreläsning om öltillverkningen. Risken för att missbrukare ska lockas till små ölbryggerier är oerhört liten.

undefined
Här syns tre olika sorter malt och humlekottar som används för ölbryggning på Ölsbo Gårdsbryggeri söder om Skeda Udde.

Just nu laddar han inför höstens Östgötadagar i början av september. Förra gången besökte över 500 personer hans gård. Att bygga ut den lilla ölboden vid ingången till gården står högt på "att göra-listan". I ölboden finns det än så länge bara gårdsbryggeriets lättöl, men den har ändå blivit väldigt populär på sommaren.

– När det är badväder går det skyttetrafik mellan ölboden och huset där mina föräldrar bor. Föräldrarna hjälper till och fyller på. Många åker förbi till Hultabadet och tror knappt sina ögon när de ser skylten "ölboden". Det gör inte så mycket att det är lättöl. Folk gillar att öl görs av varor som odlas här eller i närheten.

Karta: Ölsbo Gårdsbryggeri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!