Löts getter ska beta bland solcellspaneler

Löt gårdsmejeri har gjort succé på lyxkrogarna. Nu satsar ägarna på solpaneler bland de betande getterna. "Vi kallar det för getel", säger Erik Garberg.

Erik Garberg bland några av gårdens 190 getter. Snart får getterna sällskap av en solcellspark.

Erik Garberg bland några av gårdens 190 getter. Snart får getterna sällskap av en solcellspark.

Foto: Carl Karlsson

Linköping2023-07-19 05:00

Löt gårdsmejeri i Gammalkil utanför Linköping är en framgångssaga. Under de 14 år som mejeriet varit igång har ostarna och smöret letat sig in på flera Michelinkrogar. Operakällaren och Noma, som utsetts till världens bästa restaurang, är två exempel. När Nobelmiddagarnas desserter serveras kan man räkna med att de är tillagade med smör från Löt.

Ekonomiskt är kanske succén inte lika självklar. När norrmannen Erik Garberg startade företaget tillsammans med Skänningebon Björn Kvist kom han från ett välbetalt jobb som vd för ett mejeriföretag.

– Om jag hade velat bli rik skulle jag väl ha suttit kvar som vd. Getbonde på östgötaslätten blev jag för att ha ett gott liv och få göra det som jag brinner för: mat på ett riktigare, mer hälsosamt, traditionellt och hållbart sätt, säger Erik. 

undefined
Getterna behandlas kärleksfullt på Löt. "Mjölkens kvalitet är beroende av att djuren har det bra", säger Erik Garberg.

Ostarna har namn som Sankta Birgitta, Birger Jarl, Bjälboättens vita och Birger Persson (heliga Birgittas pappa).

– Det är mest för turisternas skull. När man har ostprovning är det kul att ha en historia att berätta, förklarar Erik.

Eriks uppfinningslust har hittills resulterat i 87 olika produkter – ostar, smör och yoghurtar. De säljs på marknader och i gårdsbutiker i Östergötland, men 80 procent går direkt till restauranger som inte tvekar inför de förhållandevis höga priserna. De mest exklusiva ostarna går på en tusenlapp per kilo.

– Det dyraste vi har är getsmöret, 1 300 kronor kilot. Det används bland annat på restaurang Zén i Singapore. För att göra ett kilo smör går det åt 40 liter getmjölk, berättar Erik.

undefined
Erik Garberg i Löts gårdsbutik. Erik sköter gårdens mejeri och tar hela tiden fram nya produkter. Sex sorters smör tillverkas till exempel.

Planen är nu att erbjuda restaurangerna inte bara livsmedel utan även elektricitet från Löt. Tekniska verken ska sätta upp solpaneler i gethagen och producera 700 000 kWh om året.

– Jag kallar det för getel och vi tänker oss att den ska säljas ursprungsmärkt. En restaurang som har ost och smör från Löt på menyn ska även kunna säga att maten lagats med el härifrån. Och inte från något kolkraftverk i Tyskland, säger Erik. 

Förberedelserna för solcellsparken har just inletts i form av en tillfartsväg.

– Det kommer att bli en demoanläggning med tre sorters solpaneler och batteri att visa upp för besökare. Vi ska göra en promenadstig upp till getaberget där det blir en grillplats med informationsaffisch och utsikt över solparken. Vi kan ha demonstrationer med ostprovning. Förhoppningsvis kan det inspirera fler att satsa på solceller. Det är bättre att ha en utspridd elproduktion än ett stort kraftverk som ryssen kan bomba ut, säger Erik.

undefined
"Här kan på gården kan jag leva ett gott liv och göra det jag brinner för", säger Erik Garberg.

Solcellsparker med betande får mellan panelraderna har testats på flera håll. I Löt gäller det att montera panelerna lite högre upp, utom räckhåll för de nyfikna getterna.

– Det jag är mest spänd på är hur panelerna kommer att påverka växtligheten. Det regnar väldigt lite här i Gammalkil och marken torkar ofta ut. Panelerna kanske kan göra att marken behåller fukten bättre. Jag har kontaktat SLU som visat intresse för att göra en studie på detta, berättar Erik.

På gården finns cirka 190 getter, varav 88 som mjölkas. Nio fjällkor, två ardennerhästar och fyra höns ser också till att Erik och Björn har fullt upp. Men en gång om året, i januari, tar de semester och drar till Thailand. Fast Erik bekänner att han har svårt att sitta stilla då också.

– Jag har dragit igång en utbildning i getostproduktion för thailändska bönder. Och jag håller ostprovning på beachen. Jag är ju en galen norrman...

undefined
På gården finns cirka 190 getter. Alla har ett namn.
Getmjölk och getost

Löts getter mjölkas med en modifierad komjölkningsmaskin. Varje get ger 3–4 liter mjölk om dagen under högsäsong – rekordet ligger runt 8. "I förhållande till sin storlek ger getter mer mjölk än vad kor gör", kommenterar Erik Garberg.

För att göra ett kilo ost går det åt 12 liter getmjölk. När man gör ost på komjölk går det åt 10 liter och på fårmjölk 6–7 liter.

Karta: Löt Gårdsmejeri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!