Annika Sandén, historiker från Stockholms universitet, berättar på torsdag kväll om tillvaron på Linköpings hospital för 400 år sedan.
– Det handlar om livet på hospitalen vid den här tiden, förklarar hon, hur de fungerade i praktiken, vilka som var där och hur de hade det i livet.
Hon tänker också berätta om hur hospitalet var organiserat, med olika yrkesgrupper som jobbade där: bakerskan, sysslomannen och predikanten exempelvis.
– Man kan ju tänka sig att det var ett hemskt öde att hamna på hospital under den här tiden, och det var det säkert. Samtidigt var det också en trygghet, mat och husrum som många fattiga inte hade.
Det är gamla landskapshandlingar, sockenstämmoprotokoll, domböcker och äldre litteratur som innehåller information om förhållandena på stadens hospital. Annika Sandéns föredrag ingår i museets föreläsningsserie "Från gråbröder till modern mötesplats" om Hospitalstorget i Linköping.
Utgrävningarna i det gamla kloster- och hospitalsområdet fortsätter. De stora ytorna har avslutats men arkeologerna följer schaktgrävningen för de olika ledningar som ska ned.
I tisdags hittades årets 23:e grav under trottoaren utanför Nygatan 36.
– Vi hittade åtta skelett under utgrävningarna 2010, så totalt har vi över 30 nu, säger Emma Karlsson som är projektledare.
Parallellt med grävningarna pågår registreringsjobb, analyser av alla fynd och rapportskrivandet.