Svårt med spår i brända bilar

Under måndagskvällen sattes två bilar i brand i Ryd. Polisen överväger nu att öka närvaron i stadsdelen.

Skadegörelse. Två bilar eldhärjades i Ryd på måndagskvällen. Polisen misstänker att bränderna var anlagda.

Skadegörelse. Två bilar eldhärjades i Ryd på måndagskvällen. Polisen misstänker att bränderna var anlagda.

Foto: Robin Fornas

Linköping2015-10-27 17:30

Klockan 18.50 på måndagen fick polis och räddningstjänst larm om att en personbil brann på Rydsvägen. Branden fick ingen större omfattning. Klockan 19.28 kom dock nästa larm. Denna gång gällde det en brinnande bil på Alsättersgatan. Bilen var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen.

Polisen misstänker att både branden på Rydsvägen och branden på Alsättersgatan var anlagda. Polisen har dock ännu ingen uppfattning om vem eller vilka som ligger bakom skadegörelsen.

– Ser man det över tid finns det olika orsaker till att människor sätter bilar i brand. Det kan vara en allmän missnöjesyttring eller det kan vara specifikt riktat mot någon person.

I det här fallet vet vi inte vad det beror på, säger polisens utredningsbefäl Robert Aldén.

Ett problem för polisen är att det ofta är svårt att hitta bevis i form av dna eller fingeravtryck i samband med anlagda bränder.

– Vi brukar kunna konstatera om en bilbrand har varit anlagd. Det är inte helt ovanligt att vi hittar spår i form av flaskor med brännbart material. I bästa fall kan vi hitta spår efter en gärningsman. Annars är bränder svåra att utreda eftersom bevis brinner upp, säger Aldén.

Vilka åtgärder kommer polisen att vidta?

– Vi försöker att öka närvaron av poliser i områden där vi har återkommande missnöjesyttringar i form av skadegörelse. Det tittar vi på.

Enligt Robert Aldén har Linköpings stadsdelar under den senaste tiden varit tämligen förskonade från anlagda bilbränder.

– Jag upplever att det har varit betydligt bättre en tid än vad det har varit tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om