I Linköping finns i dag två brobyggare med fokus på brottsbekämpning. Shirwan Barwari och Azad Pirooti har sedan 2014 jobbat med att fånga upp ungdomar i riskmiljöer. Riskmiljö betyder inte heller, som många kanske tror, automatiskt Skäggetorp eller Berga. Riskmiljöer kan i stort sett vara alla miljöer där det finns många ungdomar, enligt de båda brobyggarna. Under de två år som Shirwan Barwari och Azad Pirooti har jobbat har de sett, och uppmärksammat, behovet av en kvinnlig brottsförebyggare. Det är nämligen svårt för de, som män, att få kontakt med flickorna. För de flesta tjejer är det inte självklart att prata med en främmande man eller berätta om sin situation för en man, enligt Azad Pirooti. Men tjejerna är väldigt utsatta. De dras till de "tuffa" killarna och blir ofta utnyttjade på flera sätt. Sexuellt, men också genom att de bär vapen och droger åt killarna.
– Tjejer råkar inte lika ofta ur för polisen och det utnyttjas, konstaterar Shirwan Barwari.
Kommunen har lyssnat på brobyggarna och för en tid sedan beslutade Omsorgsnämnden att satsa 1,6 miljoner för att anställa en kvinnlig brobyggare som ska fokusera på flickor som riskerar att hamna i kriminalitet.
De båda brobyggarna jobbar mycket med att skapa kontakt med ungdomarnas föräldrar. Svenskfödda föräldrar vet att det går att få hjälp av sociala myndigheter, medan samma myndighet är ett hot för utrikes födda föräldrar.
Av det skälet, men också av ett slags hedersskäl, enligt Azad Pirooti, är det ibland knepigt att få vissa föräldrar att erkänna att det egna barnet har problem. För det första så sköter sig barnet eller tonåringen hemma så föräldrarna misstänker inget. Skulle de ändå ana något så uppstår nästa svårighet.
– Erkänns problemet så sprids ryktet bland andra att det är problem i familjen och det vill man inte, säger han.
Men föräldrarnas medverkan är viktig och ibland händer det att polisen ser till att gripa en ungdom precis vid deras hem. Då går det liksom inte att blunda för problemen enligt de båda brobyggarna.
Båda är oroade över att droganvändningen bland unga har ökat. Det handlar om allt från cannabis till receptbelagda mediciner som säljs och används.
En positiv utveckling däremot, påpekar Shirwan Barwari, är alla satsningar som gjorts de senaste åren, särskilt sommartid, för ungdomar. Som de kommunala sommarjobben till den här utsatta gruppen. De kan verkligen rädda någon från att hamna helt fel, enligt Azad Pirooti
– Med egna pengar på fickan behöver de inte ägna sig åt kriminell verksamhet, säger han.