Stenhårda förnyelsekrav inom restaurangbranschen är drivkraften bakom satsningen.
Linköpingsbaserade Svea-gruppen satsar mitt under brinnande lågkonjunktur i såväl Linköping som Stockholm. Familjeföretaget hör till det handfull svenska företag som erbjuder paketlösningar som innehåller design, byggnation, utrustning samt möblering av restauranger, krogar och storkök.
- Förnyelsetrycket inom restaurangnäringen är stort, särskilt vid attraktiva gångstråk och gallerior. Det är faktiskt så att vi just nu tvingas tacka nej eller skjuta fram nya större förändringsprojekt till april-maj, säger grundaren Örjan Nilsson som tillsammans med sina tre barn driver företagsgruppen med Linköping som bas.
Den nuvarande verksamheten växte fram ur en glasstillverkning som bedrevs på 1980-talet. I samband med att det fanns ett intresse att komplettera med utländsk glass började man importera tillverkningsutrustning till detta:
- Så småningom utökade vi med att importera restaurangutrustning i vidare mening och i slutet av 1990-talet utökade vi med import av framför allt italienska möbler till restauranger, berättar Örjan.
Det riktiga lyftet kom 2005 då företaget anställde egna designers plus att man i detta läge har egna kompletta resurser för att rita, bygga om och möblera hela krogar och restaurangmiljöer:
- I stället för att behöva blanda in fem-sex företag fixar vi allt vilket innebär att vi också är konsulter vad det gäller regler, lagstiftning och myndigheternas miljö- och hygienkrav. Genom att vi kontrollerar hela kedjan minimerar vi risken för förseningar. Varje förlorad dagskassa är förödande för en restaurang, säger Örjan Nilsson.
Framgångarna illustreras av att företaget mer än fördubblats. Från elva personer med 24 miljoner i årsomsättning har man ökat till 55 miljoner och 55 anställda. Bland projekten i Östergötland kan nämnas Platens bar, Kikko bar, Chili wok och nya Strandgatan 2 vid Stångån.
Ungefär 60 procent av verksamheten är kopplad till restauranger, kaféer och krogar gällande ombyggnationer och förnyelse av maskinutrustning. Denna del är främst inriktad på huvudorterna längs E4 mellan Linköping och Stockholm även om man exempelvis bygger en nattklubb i Oskarshamn och en kinarestaurang i Ljungby.
Resterande verksamhet består av import och försäljning av möbler anpassade för offentliga miljöer via ett 40-tal återförsäljare runt om i hela Sverige.
Att satsa i lågkonjunktur kräver starka nerver vilket alla familjemedlemmarna i Nilssonsläkten verkar vara utrustade med:
- Visst, vi märker att försäljningen av enstaka beställningar av köksutrustning minskar till mindre restaurangföretag. Samtidigt har vi fler beställningar än någonsin gällande ombyggnationer. Vad det gäller möbler ser vi stora möjligheter att utöka antalet återförsäljare i Sverige och på så sätt hålla försäljningen uppe, säger Susanne Nilsson som ansvarar för möbelverksamheten.
Försäljningschef Ronnie Biveland anser att största hotet är företagarna själva:
- Det finns en risk att om alla talar om kris så sprids en pessimism så att till slut vågar ingen göra något.