Sveriges äldsta butiksägare slutar

Den 30 juli går en väldoftande Linköpingsepok i graven. Då är det exakt 70 år sedan Elvy Åhman startade Parfymeri Tre Hjärtan. "Det ska bli skönt med lite semester nu", säger 98-åringen.

Mor och dotter. Kära kompanjoner i mer än 40 år. ”Man vågar knappt nämna det, men vi har faktiskt aldrig varit osams”, säger Elvy Åhman och Ann-Marie Malmgren.

Mor och dotter. Kära kompanjoner i mer än 40 år. ”Man vågar knappt nämna det, men vi har faktiskt aldrig varit osams”, säger Elvy Åhman och Ann-Marie Malmgren.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2017-06-25 08:00

Hon måste vara den äldsta butiksägaren i Sverige. I Norden? I Europa? Frågan är om hon inte också är en av landets mest vitala 98-åringar. Eller 98,5-åringar för att vara exakt.

På höga klackar trippar hon lätt i butikens spiraltrappa och upp hoppar hon på en av barstolarna som om hon vore en 20-åring. Hur är det möjligt?

– Jag har haft tur som sluppit sjukdomar i livet och jobbet har gjort att jag hållit igång både kropp och knopp, säger Elvy, som har en fin makeup. Sådär alldeles lagom. Inte för mycket och hårt, utan mjukt och välavvägt.

Kanske är det lokalens spiraltrappa Elvy ska tacka för sin fina fysik. 20–30 gånger om dagen har hon gått upp och ner i den. Under imponerande 70 år.

Året var 1947 och av en slump fick Elvy syn på annonsen om en ledig borstbutik på Tanneforsgatan, som på den tiden tillät biltrafik. Borstbutiken var anrik och hade öppnat 1883. Gatan var full av hantverkare vid den här tiden och närmsta granne var ölsjappet Kopparporten.

– Där dracks det mycket, men vi stördes aldrig. De visste att visa kvinnor respekt, säger Elvy som med liv och lust började lära sig mer om borstarnas värld.

Lokalen var lite ruffig, men läget avgjorde.

– Ruffig och kall! Det kunde vara 40–45 minusgrader under 40- och 50-talens hårda vintrar och enda värmekällan var en vedeldad kamin. Det kunde vara en grad när vi kom på morgonen, så det gällde att vara påpälsad. Ibland stod vi på stolar bakom disken, för att komma lite närmare taket där det var aningen varmare.

Så småningom byttes sortimentet i borstbutiken ut mot babysaker och parfymer. Kosmetika var något relativt nytt och spännande, som kunde vara svårt att få tag i.

1973 skulle dottern Ann-Marie Malmgren, med siktet inställt på barnmorska, hjälpa till i butiken under ett jullov, men hon blev kvar. I alla dess år har mor och dotter arbetat sida vid sida. Och utan minsta grums, försäkrar de.

– Mamma är en tuff brud och så smidig att ha att göra med, säger nu 63-åriga Ann-Marie, och lägger sin kind mot mammans.

Tillsammans har de sett en bransch förändras totalt. Förr skyltades inför jul och varorna gömdes bakom brun papp innan allt avtäcktes.

Nu går allt så fort. Varje årstid ska ha sin färgskala på läppstiften och varor blir snabbt passé. Lägg därtill att allt fler handlar kosmetika på nätet, eller för all del i mataffären.

Det händer att såväl män som kvinnor överparfymerar sig så att omgivningen får svårt att andas i dess närhet. Men det räcker gott med en dutt vid pulsådern under varje öra och på insidan av handlederna.

– Många väljer en parfymerad bodlotion i stället för parfym nu för tiden, berättar de. Det blir en lättare doft som aktiveras när du rör dig.

Många stamkunder är ledsna när deras favoritbutik nu slår igen. De har handlat här under flera decennier. Här har de fått tid, blivit sedda, bemötts med ett stort yrkeskunnande och alltid gått härifrån med små vackert inslagna paket.

Detta i en tid då småbutiker läggs ned och de stora kedjorna och den opersonliga näthandeln skövlar mark efter mark.

Elvy och Ann-Marie talar ömt om allt som dryftats i denna lokal. Såväl sorg som glädje och tragiska människoöden har de fått ta del av. Tänk om väggar kunde tala! Men ingen risk, allt har stannat mellan väggarna, mor och dotter. Det är en hederskodex som alltid rått.

– Tänk det ryska paret som nästan var klädda i lump och som så gärna ville byta en rysk docka mot bijouterier och självklart fick de det, säger Ann-Marie. Butiken var full och alla höll liksom andan. "Beautiful, beautiful", sa kvinnan andäktigt när hon fick paketet i sin hand.

Den ryska dockan har glatt många barn och barnbarnsbarn under åren.

Nu säljs allt i butiken ut. Exklusiva puder och klassiska parfymer för både dam och herr. Det som inte går åt skänks till välgörande ändamål. Det är något som ligger mor och dotter varmt om hjärtat. Inför jularna har de ordnat julklappar till mindre bemedlade. Alla har inte råd att unna sig väldoft. Så är det.

Det finns mycket vemod i att se livsverkets hyllor glesna ur, men också en känsla av att det är rätt tid och att det ska bli skönt att kunna styra sin tid.

Ann-Marie ska motionera gamla Bettan, motorsågen, oftare framöver. Skog behöver tas ned. Och så ska det smäckra arabstoet Ipona få se mer av sin ägare.

Ann-Marie skulle gärna föreläsa i skolvärlden, för både unga och vuxna, om hur man beter sig när man söker jobb, tar i hand, möter kunders blick och vilket språk som passar sig i olika situationer.

– Många får inte med sig det här hemifrån och inte från skolan heller. Det är synd och de får svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Mamma Elvy ska unna sig sovmorgnar framöver. Det kan hon ju vara värd efter att ha jobbat heltid 30 år längre än de flesta.

– Det ska bli skönt med lite semester. På midsommar ska jag leka björnen sover med barnbarnsbarnen. Men jag lägger mig nog inte ner helt när jag är björnen, då finns det risk att de hinner iväg för långt innan jag tagit mig upp.

En sak till finns på sommaragendan.

– Barnbarnsbarnet Isak, 5 år, ska lära mig hur man hoppar från bryggan och gör en liten sväng i luften innan man landar i vattnet.

Elvy Åhman

Född: 1919

Gör: Har i precis 70 år drivit Parfymeri Tre Hjärtan ihop med dottern Ann-Marie Malmgren.

Familj: Två barn, tre barnbarn och fem barnbarnsbarn.

Bor: Lägenhet i Linköping och sommarställe i Rimforsa.

Favoritparfymer: Dofter från Bvlgari, Nina Ricci och Balmain. "Romance" av Ralph Laurent, "Milano" av Prada.

Om sitt långa yrkesliv: "Jag har alltid tyckt om att gå till arbetet och har aldrig ångrat mitt yrkesval. Att arbeta långt upp i åren har varit bra för både kropp och knopp".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om