Syskonförtur till förskoleklass hotad

Syskonförtur är en regel som Linköpningsföräldrar är vana vid när det gäller placering av elever i förskoleklass. Men det finns osäkerhet om skollagen tillåter det och hur länge syskonförturen kan fortsätta gälla.

Foto: Anders Törnström

Linköping2018-12-03 05:00

I maj infördes nya regler som gäller placering av elever i förskoleklass. De tidigare reglerna om att alla elever har en garanterad plats på en skola i sitt närområde – upphörde. Det innebär i praktiken att inga elever har förtur till en plats på någon bestämd skola. Bara en regel – frågan om syskonförtur till förskoleklass – lyftes ur det beslutet och den skulle utredas vidare. Syskonförturen innebär att en elev, som redan har syskon på den skola som eleven önskar börja i förskoleklass på, har företräde till placering på skolan.

– Vi politiker i nämnden är eniga om att syskonförturen är bra och att vi ska ha den kvar, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn och ungdomsnämnden.

Därför beslutade nämnden förra veckan att behålla syskonförturen. Men samtidigt pågår det en rättslig prövning av skollagens skrivningar om placering av elever.

Att nämnden fick utreda sina etablerade regler om syskonförtur beror på ett syskonföreträde i Uppsala kommun. Kommunen fick kritik från Skolinspektionen som ansåg att syskonförturen kolliderade med skollagen. Skolinspektionen tvingade då Uppsala kommun att ta bort regeln om syskonförturen. Efter ett tag införde Uppsala kommun syskonförtur till förskoleklass igen, men detta överklagades och en dom i förvaltningsrätten i Uppsala slog fast att syskonförtur går tvärtemot skollagen. Förvaltningsrättens beslut överklagades av Uppsala kommun till Kammarrätten i Stockholm. Även Kammarrätten slog fast att syskonförtur inte är ett godtagbart urvalskriterium enligt skollagen.

Till slut begärde Uppsala kommun prövning i Högsta förvaltningsdomstolen och det är där ärendet ligger nu. Beslut om prövningstillstånd har ännu inte meddelats.

– Den rättsliga prövningen är inte färdig, men prövningen kan leda till att Linköping inte kan ha kvar syskonförtur. Vi vill ju att allt ska vara som vanligt, men nu när skollagen från 2011 prövas i domstol – kan det innebära att den möjligheten tas bort, säger Jakob Björneke.

Hur ska ni göra om prövningstillståndet inte beviljas?

– Det finns ingen anledning att föregå Högsta förvaltningsdomstolens behandling av denna fråga.

Kan syskonförtur drabba några andra elever?

– Finns det brist på platser är det alltid någon som inte får sitt förstahandsval tillgodosett. Syskonförtur ger ett företräde för en sexåring med ett äldre syskon på samma skola. Det tycker jag är en bra princip.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om