Take har en plan – nu rustas restaurangbåten

Det ser inte ut att bli någon restaurangverksamhet på De Klipper i sommar heller. I stället rustas nu skeppet för att kunna segla ut mot nya vatten.

Det finns en del att göra innan Take Aanstoot kan kasta loss. Ratten är en många saker som behöver fixas till.

Det finns en del att göra innan Take Aanstoot kan kasta loss. Ratten är en många saker som behöver fixas till.

Foto: Åke Alvin

Linköping2021-03-01 06:30

Det var 2014 som Ann-Mari Brengdahl seglade hem Esperanza till Linköping för att öppna restaurang på Stångån. 2018 tog paret Janna och Take Aanstoot över och drev verksamheten under namnet De Klipper. 

Men det blev bara en sommar.

– Det var fantastiskt roligt. Vi kunde ta dit alla de liveband vi själva ville lyssna på. Men vi gick också back med 600 000 kronor. Det är svårt att få folk att vilja betala entrébiljett och det gick inte att sälja tillräckligt mycket pilsner för att det skulle gå runt, säger Take.

I över två år har skeppet nu legat tomt och oanvänt vid kajen.

– Det har funnits spekulanter. Till exempel fanns en tanke på att flytta henne till Norrköping och driva restaurang där. Men sedan kom corona och då är det ingen som vågar satsa, säger Take.

Nu renoverar Take, med hjälp av ett par fartygskunniga ungdomar, Esperanza/De Klipper för att få henne sjöduglig. Själv läser han in skepparexemen.

– Planen är att få tag på en liggplats i Stockholm för att därifrån kunna ta turer ut i skärgården och kanske till Almedalen. Vi fixar 8–10 till sovplatser och jag tänker att vi kan segla iväg ett par familjer. Skeppet har ingen köl och går bara 50 centimeter djupt, så det går att ta sig längre in än vad de mindre segelbåtarna kan.

undefined
Det finns en del att göra innan Take Aanstoot kan kasta loss. Ratten är en många saker som behöver fixas till.

Det finns en del att göra på den 30 meter långa, holländska klippern från 1902. Ska den seglas ut från Linköping måste till exempel trapphusen monteras ner – och då krävs ändå att Tekniska verken sänker vattennivån för att skeppet ska gå under Tullbron.

500 kvadratmeter segel behöver gås igenom och motorn har inte varit startad på många år.

– Det är en gammal sexcylindrig dieselmotor. De är pålitliga och jag tror nog att den hostar igång, säger Take. 

Take Aanstoot räknar inte med att komma iväg förrän nästa år. Han har för mycket att göra på De Klomp – puben som han startade och fortfarande är största delägare i – även om den just nu går lite på sparlåga.

– Vi har öppet varje fredag och lördag med hjälp av delägarna och ett par anställda, berättar han.

Helt omöjligt är det ändå inte att planerna ändras och att Esperanza kan fortsätta som restaurangbåt i Linköping.

– Om någon kommer med ett bud så kan det gå snabbt. Man skulle kunna tänka sig att en förening driver verksamheten för att hålla nere de fasta kostnaderna. Jag gillar alla typer av kreativa lösningar för att få mer kultur i staden.

Stockholm blir förmodligen nästa destination för Esperanza/De Klipper. Take Aanstoot vill segla i skärgården.
Stockholm blir förmodligen nästa destination för Esperanza/De Klipper. Take Aanstoot vill segla i skärgården.
Karta: Esperanza/De Klipper
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!