Tar taxi till lyckad integration

Nästan varannan taxichaufför är född i ett annat land. För många blir taxijobbet en biljett in i det svenska samhället.

Pratglad. "Pratstunderna är det bästa med jobbet. Man pratar om livet, vädret, vad som helst. Men bara om kunden vill prata förstås", säger Ali Haji Hussein.

Pratglad. "Pratstunderna är det bästa med jobbet. Man pratar om livet, vädret, vad som helst. Men bara om kunden vill prata förstås", säger Ali Haji Hussein.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2015-01-08 10:00

Taxibil i Östergötland är länets största taxibolag med cirka 500 chaufförer knutna till sig. Runt 60 procent av dem är utlandsfödda. För alla Sveriges taxichaufförer är siffran 45 procent, enligt SCB.

– Det är ett yrke som är lätt att ta sig in i, det krävs bara att man tar taxileg. Och det är goda chanser att få jobb, säger Taxibils vice vd AnelOsmanagic.

Många av de utlandsfödda gör karriär i taxibranschen.

– Det är vanligt att man börjar som anställd chaufför. Sedan köper man sin bil. Och sedan börjar man anställa och köper några bilar till, berättar Osmanagic.

Ali Haji Hussein har gått den vägen. Han körde sin första taxitur 2007 – i dag har han sju bilar och fjorton anställda, varav åtta på heltid. Ingen av de anställda är född i Sverige.

– Att jobba är den viktigaste nyckeln för att komma in i samhället. Och taxijobbet är bra, man träffar alla möjliga slags människor och får träna på språket, säger han.

Läste maskinteknik

Ali Haji flydde från Somalia 1988 och hamnade på en flyktingförläggning på Öland.

– Det var verkligen bra där, vi kände oss mycket välkomnade. På den tiden fick man så mycket hjälp och information på en flyktingförläggning, både av personalen och av frivilliga. När jag fick mitt uppehållstillstånd hade jag lärt mig språket och var redo att satsa på en utbildning.

Ali Haji Hussein tycker att många av dagens nyanlända flyktingar får en mycket sämre start och han ägnar en stor del av sin fritid åt att informera och hjälpa dem.

– Nuförtiden behöver man inte stanna på förläggningen utan kan åka direkt och bo hos en kamrat. Många av dem som gör så lär sig ingen svenska och är inte alls förberedda när de får sitt uppehållstillstånd.

Ali Haji läste maskinteknik och fick så småningom jobb på Ericsson i Linköping, som senare blev Flextronics där han var linjeansvarig på mobilsidan.

Sadlade om

Men företaget skar ner och efter kortare anställningar på andra företag bestämde sig Ali Haji för att sadla om.

– Jag började köra taxi 2007, först på deltid, sedan på heltid. Efter ett tag frågade min chef om jag inte ville ta över företaget och anställa honom. Då delade vi på en bil, men jag köpte snart en till och sedan dess har företaget fortsatt att växa.

Taxijobbet har en stor fördel jämfört med jobbet på Ericsson.

– Där jobbade vi visserligen i ett team, men vi kunde bara prata med varandra på fikarasterna. Nu kan jag prata åtta timmar om dagen och jag tycker mycket om de samtalen. Alla människor har olika erfarenheter och jag får prata med folk i alla åldrar och från olika kulturer, säger Ali Haji.

Ali Haji säger att han inte stött på några fördomar eller negativa attityder under sina år som taxichaufför.

– Jag tror att det är handlar om språket. När man kan språket och vill diskutera så kommer det inget negativt, tvärtom.

Ali Haji Hussein

Ålder: 50 år.

Bor: Ryd, Linköping.

Familj: Gift, fem barn.

Yrke: Taxichaufför och företagare.

Intressen: Att hjälpa folk. Och fotboll, jag spelar fortfarande fotboll med mina kompisar på lördagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om