Ett så kallat hackathon är en tävling i att på begränsad tid (som 48 timmar) ta fram bra idéer, ofta kopplade till tekniska lösningar och dataprogrammering. En förutsättning är att man på något sätt använder öppen data och så kallat internet of things, alltså koppling mellan internet och saker i människors vardag. I Mjärdevi science park börjar nu den fjärde upplagan av East Sweden hack att ta form. Ett förhandsevent hålls den 12 maj och 2–4 september hålls själva tävlingen. Det som tidigare har varit ett årligt evenemang för programmerare och tekniskt intresserade har i år breddat sig:
– Visionen är att det ska bli en öppen innovationsworkshop för stadens medborgare. Därför har vi riktat oss särskilt till allmänheten, säger Sara Martin, projektledare för årets East Sweden Hack.
Under våren har tre workshops genomförts på olika platser runt om i regionen. Man har också mött östgötar på platser som resecentrum och sjukhuset. Syftet har varit att fånga upp våra vardagsproblem och idéer på hur de kan lösas. Problemen har delats in i fyra kategorier: Samhälle/transporter, integration, sjukvård/hälsa samt energi/hållbarhet.
– Det kom in uppåt 200 idéer. Ur dem har vi sållat fram tio idéer som nu ska ingå i tävlingen och som lagen kan söka sig till. Men totalt ska det bli 20 idéer och lika många lag, säger Sara Martin.
Vad handlar idéerna från allmänheten om?
– Generellt kan man säga att mycket handlar om hur vi kan hjälpa varandra i vardagen på ett smart sätt. Det kan vara att hyra ut sin lägenhet eller olika transporter.
East Sweden hack har flera sponsorer som bidrar med öppen data från sina organisationer till tävlingen. Det är allt från östgötakommuner, regionen, universitetet och Transportstyrelsen till olika teknikföretag och däribland musikstreaming-jätten Spotify. En del av uppgiften för de deltagande blir på så vis att använda informationen i sina idéer. Lagen bestar av fyra personer. Man kan anmäla sig enskilt eller i färdiga lag med en idé.
Vad ska lagen ha för kompetens?
– Framför allt behöver man vara väldigt kreativ. Vet man inte så mycket om programmering så finns det coacher på plats. Oftast består lagen av någon projektledare och minst en programmerare. Sedan varierar det väldigt mycket. Det är oftast bredden som gör det.
Nytt för i år är också att hela eventet hålls på engelska. Även hemsidan har bytt språk. Målet är att få ihop 2–3 internationella lag till årets hackathon.