En gång om året publiceras en lista över Sveriges största utsläppskällor för växthusgaser. Tekniska verkens kraftvärmeverk i Gärstad brukar ligga runt tionde plats. Boven i sammanhanget är plasten som följer med hushållssoporna och bidrar till cirka 265 000 ton koldioxid om året när den eldas i pannorna.
Tekniska verken menar visserligen att listan är missvisande, med motiveringen att det är bättre att göra el och värme av avfallet än att låta det ligga på deponier och läcka metangas. Men det är likväl en lista man gärna undviker och nu tas ett steg i den riktningen.
Planen är att bygga en automatiserad sorteringsanläggning på Gärstad. Anläggningen ska sortera ut så mycket plast som möjligt, men också metall, papper och matavfall – sådant som hushållen missat att källsortera.
– Att minska utsläppen från plasten är ett huvudskäl bakom satsningen. Men vi vill också öka materialåtervinningen, säger Tekniska verkens vd Charlotta Sund.
Anläggningen väntas kosta cirka 400 miljoner kronor, varav staten bidrar med 134 miljoner i klimatklivspengar. Men det finns även ekonomiska plusposter i kalkylen. Minskade koldioxidutsläpp innebär lägre skatt och sänkta kostnader för utsläppsrätter.
– Vi ser också affärsmöjligheter i återvinningen. Vi får allt bättre betalt för det återvunna materialet och vi kan själva få mer matavfall att göra biogas av. Vi kommer dessutom att kunna se vilka som levererar dåligt sorterat avfall och då kan vi ta mer betalt för att ta hand om det, säger Charlotta Sund.
Kan vi medborgare strunta i att källsortera nu när ni bygger en sorteringsanläggning?
– Nej, vi bör tvärtom försöka bli bättre på det. Ju längre upp i kedjan som fraktionerna sorteras, desto bättre kvalitet blir det på det återvunna.
Liknande anläggningar finns idag i Norge och en är under uppförande i Stockholm. Linköpingsanläggningen ska enligt planen sättas i drift 2025. Den kommer inte ha kapacitet att sortera allt avfall på Gärstad – dit levereras årligen 600 000 ton – men beräknas i alla fall sänka utsläppen från skorstenarna med 22 000 ton koldioxid om året.
Dessutom planeras en pilotanläggning för infångning av koldioxid.
– Vi behöver göra mer för klimatet. Vi har tydliga ägardirektiv om det – och vi vill definitivt bort från den där listan över utsläppskällor, säger Charlotta Sund.