Det visar förlossningsläkaren Katri Nieminen i sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet. Hon har intervjuat 1 635 gravida kvinnor. Fler än var tionde visade sig känna rädsla inför förlossningen.
– Svår förlossningsrädsla är vanlig. Om den inte behandlas eller om behandlingen är otillräcklig, ökar riskerna för att kvinnan upplever en kommande förlossning som traumatisk, säger Katri Nieminen, som också är överläkare vid kvinnokliniken vid Vrinnevisjukhuset i ett pressmeddelande.
I två internetbaserade studier har hon testat kognitiv beteendeterapi som behandling för svår förlossningsrädsla och för problem efter en traumatisk förlossning. I studien fick 28 förstföderskor med svår förlossningsrädsla delta i en ny behandlingsmetod med kognitiv beteendeterapi (KBT) via internet. Kvinnornas rädsla minskade kraftigt efter behandling.
– Efter genomförd behandling hade kvinnorna en mer nyanserad attityd till förlossningen och mer aktiva strategier att hantera den kommande förlossningen, säger Katri Nieminen.
Svår förlossningsrädsla och ångest efter en traumatisk förlossning förekommer ofta tillsammans med annan psykisk sjuklighet. Enligt Katri Nieminen behöver diagnostik och behandling därför utföras av personer med tillräcklig kompetens.
Hon har sett att samhällets kostnader för att ta hand om förlossningsrädda kvinnor i den vanliga förlossningsvården är betydligt högre än för andra gravida kvinnor.
Enligt pressmeddelandet noterar Katri Nieminen samtidigt att fler studier behövs på området och att det i förlängningen kan vara relevant att undersöka om screening för förlossningsrädsla behövs.