En grupp läkare vid barn- och ögonklinikerna vid Universitetssjukhuset har granskat en grupp på 53 spädbarn med synskada. Barnen som studerades hade inte fått synskadan efter nyföddhetsstadiet.
Barnen som var födda under perioden 1986 till 1999 har alla hämtats från synregistret i landstingets centrala och västra distrikt.
Sammanlagt 53 barn ingick i studien. 27 av dem hade vårdats på nyföddhetsavdelning under spädbarnsperioden, men bara nio av dem vårdades där på grund av för tidig födsel. Övriga spädbarn i studien var fullgångna, många av dem hade haft olika komplikationer under nyföddhetsperioden.
-- Vi hade inte väntat oss att så många av de synhandikappade barnen hade vårdats för andra komplikationer i nyföddhetsperioden, säger professor och överläkaren Orvar Finnström vid barnkliniken, som lett studien.
Synskadorna hos de fullgångna barnen kan förklaras av komplikationer under graviditeten, medfödda infektioner, syrgasbrist under förlossning eller ärftliga sjukdomar. I många fall hörde synfelet ihop med andra neurologiska skador, som exempel cp-skador.
Fyra av barnen i studien hade prematuritetsretinopati (ROP), en synskada som är en väldkänd komplikation hos för tidigt födda. En av flera faktorer bakom ROP är syrgasbehandlingen som en del av för tidigt födda barn kräver.
Orvar Finnström menar att det faktum att så få av barnen med synskada var för tidigt födda är ett gott betyg för det screeningprogram, även behandling, som omfattar för tidigt födda barn.
Såväl ROP som medfödd grå starr upptäcks oftast med screening. Om barnen behandlas i tid får de i allmänhet en fullgod syn.