Moderaterna vill ändra flera lagar. Bland annat ska kommunerna kunna anställa ordningspersonal som säkerställer att illegala boplatser inte permanentas. Det skriver partisekreterare Tomas Tobé och tidigare justitieministern Beatrice Ask på Dagens Nyheters debattsida.
Paul Lindvall tycker att det är bra om man tydliggör hur de lagar och regler som finns ska användas.
– 280 kommuner kan inte ha sina egna regler för hur tiggeriet ska hanteras. Och om man inte i dag kan lagföra dem som tjänar pengar på att organisera tiggeri, så är det bra om regelverket görs tydligare.
Lindvall menar att det mesta tyder på att de flesta EU-migranter som kommer till Sverige gör det på eget initiativ, med hjälp av vänner och genom att de känner andra som kommit hit.
– Därtill har det visat sig att det också finns inslag av att tiggeriet är organiserat, och det borde förbjudas. Det är de som profiterar på människors utsatthet som ska stoppas.
Det framgår inte tydligt vad Tobé och Ask menar med "organiserat" tiggeri, men enligt en rapport från förra året, framlagd av länsstyrelsen i Stockholm, bedöms att mellan 300 och 500 människor under 2013 kan ha utnyttjats för tiggeri. Totalt finns mellan 4 000 och 6 000 personer i Sverige i syfte att tigga, enligt de senaste uppskattningarna.
Paul Lindvall har partivänner som vill förbjuda tiggeriet som sådant.
– Det förslaget kommer ur frustration över situationen, säger han, men jag tror inte på det. Problemet försvinner inte för att man förbjuder det. Det finns inga enkla lösningar. Vi måste förändra situationen i tiggarnas hemläder i stället.
Detta kräver också Tobé och Ask i debattartikeln. Sverige måste sätta press på andra medlemsstater, menar de.
– Det finns EU-resurser för detta, men bara pengar räcker inte, säger Paul Lindvall. EU måste sätta större press på Rumänien och Bulgarien för att de ska börja behandla romer och andra drabbade grupper på ett anständigt sätt.