Det var vid midnatt som polisen larmades till ett äldreboende i Linköping. En man i 80-årsåldern hade, enligt polisen, misshandlat en äldre kvinna genom att slå henne i ansiktet med ett tillhygge.
– Tillhygget var en korg som man använder på rollatorer, säger jourhavande förundersökningsledare, Claes Solid.
Kvinnan, som enligt polisen blödde kraftigt, fördes i ambulans till Universitetssjukhuset. Enligt polisen var inte skadorna livshotande.
Även den misstänkte gärningsmannen, som uppges lida av demens, fördes till sjukhuset.
Polisen rubricerar det inträffade som synnerligen grov misshandel. Det är rubricering som används vid de allvarligaste fallen av misshandel, där gärningsmannen vanligen använt sig av ett tillhygge. Vid bedömningen av om brottet är synnerligen grovt ska det särskilt beaktas om kroppsskadan har orsakat synnerligt lidande eller om gärningsmannen har visat synnerlig hänsynslöshet.
I det aktuella fallet är det tveksamt om den misstänkte gärningsmannen varit medveten om vad han gjort. Han sitter inte i fängsligt förvar.
Linda Ljungqvist, omsorgsdirektör i Linköpings kommun, hade på tisdagen endast knapphändig information om händelsen som inträffade på ett äldreboende som drivs i privat regi.
– Det är väldigt tragiskt att det händer. Det är givetvis inte en vanlig händelse. Det är en ovanlig händelse.
Går det att förebygga liknande händelser?
– Man jobbar med varje individ hela tiden och gör genomförandeplaner, bemötandeplaner och man gör riskbedömningar. Den omsorg som vi bedriver ska vara individanpassad. Utföraren har ett ansvar att brukarna känner sig trygga och säkra i boendet. Men jag kan inte kommentera det enskilda fallet.
Föranleder den här händelse några åtgärder?
– Företaget gör en utredning direkt och som beställare följer vi den utredningen. Man ska utreda om det ska göras en anmälan enligt lex Sarah. Vi säkerställer att man har gjort det man ska och ska få information om vad som föranlett den här händelsen.
Lex Sarah är en bestämmelse i socialtjänstlagen som innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad inom socialtjänstens område är skyldig att rapportera missförhållanden.
Vad händer när den här typen av händelser inträffar, skiljer man på de inblandade personerna?
– Jag vet bara att det här har hänt. Det beror på den bedömning som man gör, jag har inte riktigt grepp på händelsen, säger Linda Ljungqvist.
Enligt en bulletin från Region Östergötland på morgonen var kvinnan allvarligt skadad. Hennes tillstånd bedömdes som allvarligt och hon läggs in på intensivvårdsavdelning.