Tinnerö kan få ett besökscentrum

Ett besökscentrum som ska locka turister till Tinnerös eklandskap. Den idén ska nu utredas – ännu en gång.

Så här såg det vinnande arkitektförslaget ut för tio år sedan. Nu utreds ett Naturum på Tinnerö återigen.

Så här såg det vinnande arkitektförslaget ut för tio år sedan. Nu utreds ett Naturum på Tinnerö återigen.

Foto: Arkitektstudio WRB

Linköping2018-03-21 14:30

Idén är inte ny. Redan för tio år sedan genomfördes en arkitekttävling för att ta fram ritningar på ett Naturum vid Tinnerö. Den gången stöp det på att Naturvårdsverket ströp anslagen till anläggningar av det här slaget, efter att tidigare varit mer generöst.

Nu ska Linköpings kommun göra ett nytt förslag att ta upp diskussionerna med Naturvårdsverket och utreda kostnaderna. När anläggningen diskuterades för tio år sedan låg uppskattningarna på 50–75 miljoner kronor. Kommunens tanke är att det ska bli ett nationellt besökscentrum och att Naturvårdsverket därför ska ta en stor del av kostnaden.

– Vi ser hur mycket Naturum vid Tåkern betytt för tillgängligheten och besöksantalet där. Men det är en stor investering och vi måste hitta finansiering, kommenterar kommunalrådet Elias Aguirre (S).

Anders Jörneskog, kommunekolog och reservatsförvaltare på Tinnerö, tycker att det vore väldigt bra med ett Naturum.

– Det finns inget Naturum i Sverige som tar upp eklandskapens kvalitéer, och här har vi det finaste eklandskapet i norra Europa. Intresset för natur- och kulturturism är ökande, så tror jag att det på alla sätt skulle vara bra för kommunen.

Om planerna på ett Naturum blir verklighet är tanken att det ska ligga vid parkeringsplats Karleplan, intill Haningeleden

– Det är en väldigt strategisk plats, där staden möter eklandskapet. Dessutom är det bra kommunikationer och bara 2 km från Stora torget. Ett Naturum kan även användasom pedagogisk anläggning för skolorna, så att eleverna får lära sig om vårt viktigaste naturområde här i kommunen och länet, säger Anders Jörneskog.

Utredningen om ett Naturum är en del av ett nytt naturvårdsprogram och handlingsplan för Linköpings kommun. Den största satsningen handlar om plantering av ekar och andra träd, framför allt i Tinnerös och Viggebys naturreservat. Sammanlagt är det 125 hektar som ska planteras för att läka ihop isolerade ekmiljöer.

Dessutom ska 20 hektar gamla och igenvuxna ekmiljöer restaureras. Med hjälp av så kallade mulmholkar och gamla trästockar ska man också skapa livsmiljöer för ekoxar och andra insekter.

Handlingsplanen har över 70 punkter. De handlar till exempel om att skapa fria vandringsvägar för fisk och att anlägga ogräsåkrar och så kallade lärkrutor, små osådda fläckar i åkern där sånglärkor kan häcka och hitta mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om