Risken att dödas och skadas är fyra gånger högre i bilar som inte klarar de säkerhetskrav som Folksam ställer vid upphandlingar av tjänste- och leasingbilar. Men de flesta kommuner i länet tänker mer på miljön än säkerheten, visar undersökningen. Bilarna som köps in är bränslesnåla, men många klarar inte säkerhetskraven.
Den offentliga sektorns inköp av tjänstebilar har granskats av Folksam. Linköpings kommun har exempelvis flera små och medelstora bilar som är snåla att köra. Men säkerheten är inte mycket värd, enligt Folksams tjänstebilsindex. Bara 37 procent av fordonsflottan på totalt 73 bilar har både hög säkerhet och låg bränsleförbrukning, vilket ger betyget 2 på en 5-gradig skala.
Bäst är Söderköping, som har elva tjänstebilar med hög säkerhet och låg förbrukning. Åtvidaberg, med tio fordon, har 40 procent av sina tjänstebilar godkända, medan Kinda kommun är sämst. I kommunen finns 14 bilar, men ingen är klassad som säker.
-- Många kommuner väljer små och billiga bilar, och det gör att man klarar kraven på låg bränsleförbrukning, men trillar dit på säkerheten, säger Jan Snaar, som är miljöchef på Folksam.
Att de flesta kommuner väljer mindre bilar handlar om ekonomin. Man har mindre pengar att handla för, och då blir det ofta inköp av billigare bilar.
-- Jag tror inte att kommunerna aktivt söker små bilar med en låg bränsleförbrukning. Det bara blir så, eftersom man inte har så mycket pengar att spendera.
Jan Snaar anser att kommuner och landsting måste ta fram en inköpspolicy, där både miljö- och säkerhetskraven uppfylls. Bilar som klarar kraven finns även i småbilsklassen.
-- Det är möjligt att inköpare på kommunerna inte känner till att det finns bilar som uppfyller båda kraven i alla storleksklasser.
Landstinget i Östergötland har 123 tjänste- och leasingbilar, men bara 7 procent av fordonsparken klassas som säker, enligt Folksams index. Det här ger bottenbetyg.
Länsstyrelsen, med tre tjänstebilar, uppfyller miljökraven, men inte säkerheten. Migrationsverket och Luftfartsverket i Norrköping har en bilpark där omkring 40 procent av fordonen klarar kraven.
Landstingets inköpschef Leopold Malmqvist förstår ingenting av det resultat som Folksam presenterar.
-- Det här är helt fel. När upphandlingen gjordes för några år sedan inhandlades bilar som uppfyller både säkerhets- och miljökraven. Drygt hundra av tjänstebilarna har fått minst fyra stjärnor i Euro Ncaps krocktester, säger han.
I fordonsparken är hälften av bilarna VW Golf, och övriga märken och modeller är Citroën C3 och Citroën C5.