Josef Soner har en lång bakgrund som krögare och driver flera ställen i Motala. För ett par år sedan tog han och hans kompanjon NedimErgül över restaurangen och bowlinghallen på Strandgatan 2 i Linköping – och nu börjar det hända grejer.
Bottenvåningen har byggts om totalt under hösten, med nya barer och omgjord restaurang.
– Vi har blåst ut allt. Ventilation, brandsäkerhet, golv, inredning – allt är nytt. Förut var det mycket betong och kala väggar. Nu ville vi skapa en lyxig loungekänsla, säger Josef Soner.
Men det är på övervåningen som man hittar den stora nyheten. Här har lokalerna stått oanvända i flera år och de såg – enligt Soner – ut som en stor, tråkig betongbunker. Nu pågår den sista finputsningen på en helt ny sportbar, med eget, nybyggt kök.
Det blir alltså en restaurang på varje våning – tapas på bottenvåningen och kötträtter, hamburgare, pasta finger food och pizza på övervåningen. Sammanlagt är det plats för 300 sittande gäster.
Hantverkarna håller just på att fixa det sista och om allt går enligt planerna öppnar sportbaren 10 januari. Här ska man förstås visa sport på stora skärmar – ett 50-tal finns utspridda i den rymliga lokalen. Men det finns också en mängd aktiviteter – fyra biljardbord, fem shuffle board, flipper, dart, VR-spel, skyttesimulator och en mekanisk tjur.
– I Linköping gäller det att locka med något extra om man inte ligger vid Ågatan. Med det här konceptet räknar vi med att kunna locka Linköpingsborna ner till Stångån även på vardagarna, säger Josef Soner.
Soner och Ergül har gjort många studiebesök på liknande ställen runtom i landet.
– Oftast sitter man och äter på ett ställe och sedan går man in i et annat rum för att spela. Här har vi gjort allt i samma lokal, så man får underhållning när man sitter och äter.
Josef Soner tror att sportbaren blir populär hos till exempel kompisgäng och företag som ska ha kick off, med trekamp eller femkamp.
– Trenden är att folk inte längre nöjer sig med att gå på nattklubb eller liknande. Man vill äta gott och göra något kul med kompisarna också.
Sammanlagt är de båda våningarna på 3 000 kvadratmeter och satsningen har kostat en hel del pengar.
– Jag har inte slutnotan än. Men en bra bit över tio miljoner blir det, avslöjar Josef Soner.
Uteserveringar finns, både på gatunivå och på en takterrass. Men någon flytande servering blir det nog inte i sommar heller.
– Vi är inte riktigt överens med kommunen om hur den ska se ut. Jag vill ha tak, det vill inte de. Vi ska lämna in ett nytt förslag, men vi lär inte hinna bli klara till sommaren.