- Huset har en snygg arkitektur och jag har minnen härifrån sedan jag var tio år. Att återvinna materialet är bra både för miljön och plånboken. Jag vill inreda restaurangen i 50-tals amerikansk stil med schackrutiga golv, galonröda soffor och jukeboxar. Och det ska serveras mat med kvalitet som lagas på plats, säger Robert Adolfsson.
Genom fastighetsbolaget Gotec Real Estate AB har han köpt huset av Engströms fastigheter i Linköping, som i sin tur har byggnadsnämndens tillstånd att riva huset. Marken där det står i dag ska bli parkeringsyta.
"Bilserviceändamål"Planerna på att flytta huskroppen till Tallboda är där- emot så nya att byggnämnden ännu inte hunnit ta ställning till dem. Ansökan om bygglov lämnades in i mellandagarna.
Detaljplanen för området i Tallboda är från 1956 och föreskriver att ytan ska användas för "bilservice- ändamål".
- I det begreppet passar kanske inte en restaurang in, men vi har inte hunnit diskutera det här ärendet alls än. Möjligen kan man tänka sig att ändra detaljplanen för att få en restaurang att passa bättre in här. Men vi behöver mer handlingar över byggnaden och även miljökontoret måste kopplas in eftersom det handlar om en restaurangverksamhet, säger Axel Gran- Andersson, som är handläggare på kommunens bygglovskontor.
Robert Adolfsson hoppas på ett positivt beslut under våren, kanske som ett tidsbestämt bygglov i avvaktan på att detaljplanen görs om och som kan leda till att restaurangen får ett permanent bygglov.
- Blåklinten drevs ju som restaurang alldeles i närheten tills det huset brann ned. Och på dagens bensinstationer köper man ju både mat och livsmedel numera, inte bara bensin och reservdelar, säger han.
Fastigheten byggdes 1978 medan Tornbys utveckling till köpcentrum ännu låg i sin linda. Restaurangen började som Tupp och serverade bland annat grillade kycklingben. På sistone har den hetat Passup, men i dag finns ingen verksamhet i lokalen. Den är stängd och nedmonteringen av inredningen har börjat.
Spektakulär flytt"Robs American Dinner" är Robert Adolfssons arbetsnamn på den nya restaurang han vill förverkliga i Tallboda.
Huset är i dag på 140 kvadratmeter och byggt i fyra sektioner. Varje sektion kommer att flyttas för sig. Sedan vill han bygga till ytterligare en sektion så att byggnaden blir 170 kvadratmeter för att få mer sittplatser och bättre utrymme för köksavdelningen. För att taket ska kunna transporteras kommer det att skäras loss runt om i ett par delar.
- Den flytten blir spektakulär och kommer förhoppningsvis att kunna ske någon gång under januari, säger Robert Adolfsson.