Tomt när bussen försvann

Kerstin Olofsson, 91, har alltid kunnat ta bussen från sitt hem i Johannelund. Men sedan busslinjen dragits om måste hon använda färdtjänst, och resandet blir dyrare och mer sällan.

Foto: Hasse Frominder

LINKÖPING2012-06-28 06:30

- Man känner sig undanskuffad och ofri.

Nu i juni gjorde Östgötatrafiken förändringar i Linköpingstrafiken. Med mindre förseningar och tätare trafik ska fler resenärer glädjas. Men när ringlinje 18 och 19 slås ihop och slutar att göra en ring i stan så försvinner några hållplatser. I Johannelund blir det ett problem för flera människor.

Många äldre

- Det bor många äldre människor här. Många går med käpp och krycka. Jag har träffat folk som är förtvivlade, säger Kerstin Olofsson.

Hon hade tre hållplatser nära som nu försvunnit. Istället måste hon gå till och från Johannelunds centrum där den nya linje 18 stannar. Hon kan gå dit och tillbaka, men det blir svårt att bära med sig till exempel en matkasse eller biblioteksböcker.

- Gå ner och handla går ju, men hem är nästan omöjligt. Det verkar som att beslutsfattarna utgår från sina egna resurser. De skulle tänka på mormor och farmor, säger Kerstin Olofsson.

Förseningar

Östgötatrafiken menar att linje 18 och 19 drogs med mycket förseningar. Därför försvann ringlinjerna och ersattes med en linje med ändhållplats, vilket är tänkt att ge förarna bättre förutsättningar att passa tiderna.

- De hållplatser som är borta togs bort för att det var väldigt få resande där. Då valde vi att ta bort hållplatserna för att få en snabbare linje och för att garantera att vi kan hålla tiderna, säger Sylvia Rydström, inforationschef på Östgötatrafiken.

Fick ni klagomål om förseningar på de här turerna?

- Ja absolut. Och även förarna blir frustrerade, säger Rydström.

Företräde snabbhet

Det som bussresenärer vinner i tid förlorar Kerstin Olofsson i antalet resor - hon har bara åkt buss en gång sedan omläggningen 17 juni. Och hon förundrades över en artikel i Corren som handlade om att entreprenören Veolia, som kör åt Östgötatrafiken, kunde tjäna mer ju fler passagerare de lockade.

- Men vilken buss ska vi ta? undrar Kerstin Olofsson. Det är tre hållplatser som har försvunnit. Om de hade haft någon kvar...

- Det skulle säkert gå på sikt, svarar Sylvia Rydström på Östgötatrafiken. Men det våra kunder framförallt efterfrågar är att det ska gå snabbt.

Protestlista

Kerstin Olofsson har ett alternativ: Färdtjänsten. Men den drar hon sig för att utnyttja. Inte så mycket för att en resa är dubbelt så dyr för henne som bussbiljett, men för att det känns onödigt och något omständigt.

- Men det är väldigt fint att det finns, men det är inte alla som har heller, säger hon och påpekar att det inte borde finnas vare sig ekonomisk eller miljömässig vinst i det för kommunen.

En protestlista har börjat cirkulera i området. Eventuellt skulle den kunna få betydelse.

- Trafiken utvärderas varje år och blir det inte bra måste man se hur man kan göra istället, säger Sylvia Rydström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om