Än är det inte kris i Tekniska verkens vattenkraftverk, det finns fortfarande vatten kvar från regnet som föll under våren och hösten. Men kommer det inte mer nederbörd inom tre till fyra veckor, då kan det bli jobbigt.
– I juli borde vi klara oss, men det räcker inte med några sommarregnskurar nu heller. Det måste regna lugnt, fint och kontinuerligt. 20 till 30 millimeter totalt på en vecka skulle vara bra, säger Mile Elez, teknisk direktör på Tekniska verken.
Just nu producerar vattenverken inte alls så mycket el som de teoretiskt sett skulle kunna göra. Mile Elez berättar att produktionen inte är deras högsta prioritering nu. Utan det viktigaste är att hålla sig till de vattendomar som finns. Enligt lag reglerar en vattendom till exempel hur mycket vatten som får, eller måste, tappas ur en sjö, en damm eller ett vattenkraftverk.
– Det är svårt att säga hur det kommer att bli framöver. Om solen skiner så dunstar det vatten, men om det är molnigt så blir det inte lika mycket som försvinner. Sedan får det inte regna för snabbt heller. Då rinner vattnet bara igenom och fastnar inte i marken, säger Mile Elez.
På frågan om de har en krisplan berättar han att de hela tiden pratar med både myndigheter och länsstyrelsen om vad de kan göra och inte. Han betonar dock att han vill vara försiktig med att använda ordet katastrof. Den katastrof som det kan bli handlar om att båtar inte kan åka och att biologiskt liv kan påverkas. Han tror inte att människor kommer att skadas av torkan.
Elpriset kommer inte att påverkas av tekniska verkens elproduktion berättar Mile Elez. Tekniska verken är en för liten aktör för att det ska göra någon skillnad. Men totalt sätt menar han att priset redan är påverkat, och det är marknaden som styr vad elen kostar. Mile Elez säger att elpriset är något högre än förra året, men inte på den höga nivå som det var 2010.
Malva Lindborg, meteorolog på Smhi, berättar att det svåra med väderläget just nu är att det är högtryck och mycket värme. Då bildas det en del skurar, men inget ihållande regn.
– De närmaste tio dagarna är det bara skurar som kan komma. Men när vi närmar oss slutet av nästa vecka kan det vara så att högtrycket drar sig tillbaka. Det finns tendenser till att vädret ska skifta i Östergötland, säger Malva Lindborg.