Listan på hemfixarbutiker i Linköping blir allt längre: Biltema, Clas Ohlson, Ikea, Coop Bygg, Europris, Ica Maxi Fixa, Jula, K-Rauta, Meca, Rusta, Wik & Wall, Överskottsbolaget och så nu senast Swedol.
Majoriteten av varuhusen ligger i Tornby och frågan uppstår hur många skruvar och slagborrmaskiner det egentligen går att sälja?
En hel del, uppger Svensk Handels östgötainformatör Christina Larsson.
- Ju fler butiker av samma slag, desto större konsumentintresse. Det fungerar som ett slags butiks-kluster (likartade butiksutbud som förläggs i mer eller mindre omedelbar geografisk närhet till varandra) där kunderna besöker och jämför utbudet i flera butiker vid samma tillfälle, säger Christina Larsson och hänvisar till hur citygallerior och gångstråket Tanneforsgatan i Linköping byggs om med butiker som tillsammans erbjuder ett brett utbud av exempelvis modekläder.
Att det pågår en kraftfull butiksutbyggnad även i Norrköping är inget som hämmar utvecklingen i Linköping, menar Larsson:
- Konsumtionsmönstret i Linköping har av tradition varit mer intensivt än i Norrköping. Nu liknar städerna varandra allt mer och konsumtionen i Norrköping ökar vilket gynnar både handeln i expanderande Ingelsta och innerstaden där det sker stora nysatsningar.
Ska man tala om förlorare, så är det butiker ute i kranskommunerna och särskilt svårt har det varit för fackhandeln.
Någon form av butiksmättnad måste det naturligtvis bli till sist, men tillväxten i Linköping är knappast slut, menar Larsson.
- Jag utesluter inte att en butiks-kedja som Bauhaus funderar på att etablera sig också i Linköping även om de redan finns i Norrköping.
En annan trend är att flera större butikskedjor i Sverige färdigetablerat sig i storkommuner och nu funderar på medelstora kommuner:
- Jag skulle kunna tänka mig att kommuner i Motalas storlek skulle kunna locka till sig en del butikskedjor som vill färdigställa sina butiksnät i Sverige.