Det är Fredrik Eklund på Skyline restaurang & Linköpings festvåning, Pelle Forss på Gastromix och Marcus Andersson på Matkultur som gjort slag i saken och skapat Matkartellen, ett koncept där de stöttar varandra i den dagliga verksamheten, men också samarbetar för att kunna ordna större arrangemang med upp till två, tre tusen gäster.
– Företagsevent, bröllop och liknande som kräver en jättelik arbetsinsats. Men inte bara det. Vi ser också mindre och småskaliga grejer framför oss, säger Fredrik Eklund.
Till sin hjälp har trion eventkoordinatorn Fredrik Björk som efter 15 år som företagsrådgivare i bankvärlden valt att växla in på en ny yrkeskarriären.
– Jag kommer att finnas med i bakgrunden och jobba med att sy ihop grabbarnas olika tillställningar, säger han och gör en snabb analys av det som möjligtvis väntar bakom hörnet när stormen efter coronakrisen lugnat ned sig:
– Så småningom kommer det att lossna. Samtidigt har våra vanor delvis förändrats under pandemin. Att beställa matkassar har blivit vanligare. Men samtidigt finns ett uppdämt behov hos folk att umgås utanför hemmen. Det är där vi kommer in i bilden.
Fredrik Eklund betonar att han, Pelle Forss och Marcus Andersson kommer att köra på med sina egna restauranger precis som vanligt.
– Matkartellen ligger utanför detta. Vi har snackat i flera år att göra något gemensamt. Nu skapar vi oss en bredare bas att stå på. Det ska bli riktigt häftigt.
Marcus Andersson tror samtidigt att krogbranschen kommer att ha det fortsatt kämpigt.
– Det är inte över på långa vägar. Vi kommer att få leva med coronaviruset en lång tid framöver. Åtminstone i spåren av det.
Pelle Forss pratar om att försöka läka såren rent ekonomiskt.
– Krisen har delvis urholkat den stabilitet som många byggt upp i kassaböckerna genom åren. Nu handlar det om att vara kreativ och försöka hitta nya vägar framåt.
Trion har sett ett nytt restaurangliv växa fram i Linköping, menar de.
– Utvecklingen från slutet av 80-talet är otrolig. Då fanns bara några få ställen. Nu ploppar det upp nya krogar överallt.
Konkurrensen är ändå inget bekymmer, anser Fredrik Eklund.
– Vi jobbar med lite olika koncept jämfört med många andra. Dessutom ökar troligtvis intresset hos invånarna att äta ute om utbudet växer och blir bättre.