Tre östgötaföretag på 33-listan

Nu presenteras 33-listan, en åtråvärd topplista över Sveriges hetaste, unga startup-bolag. Hela tre östgötabolag finns med i år.

Mattias Josephson på Epishine visar upp den tunna solcellsfilmen. Företaget är nu med på  den åtråvärda 33-listan, för tredje gången.

Mattias Josephson på Epishine visar upp den tunna solcellsfilmen. Företaget är nu med på den åtråvärda 33-listan, för tredje gången.

Foto: Ulla Ericsson

Linköping2019-05-14 15:30

Det är tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden som sedan 2008 årligen korat Sveriges 33 hetaste unga teknikbolag. Genom åren har listan blivit ett begrepp och en betydelsefull utmärkelse för uppstartsföretag inom teknikbranschen. För att komma med på listan krävs bolaget baserat på en egen teknisk innovation, har en affärsmässig internationell potential, är max sju år gammalt och ännu inte är noterat på någon handelsplats. Bolaget kan vara med max tre gånger på 33-listan. Och för att vara med flera gånger krävs att företaget har tagit nya kliv och återigen bevisat sig.

Då blir man ett guldbolag, något som solcellstillverkaren Epishine lyckats med i år. Företaget är nu med för tredje gången. Epishine, tidigare Norrköping, började förra året att bygga den fabrik i Linköping som ska tillverka organiska solceller. Före årsskiftet hade man hunnit testa alla processtegen var för sig och under våren har de första fullskaliga testerna körts. Och planen är att börja leverera till kunder i slutet av sommaren. Första fasen är små solceller optimerade för att ersätta batterier i uppkopplade enheter som används inom fastighetssektorn. Steget därefter är solceller som kan integreras i byggnader.

Invisense, som också har sin bas i Linköping, är med för andra gången på 33-listan. De har utvecklat en mikrometertunn fuktsensor som placeras där man vill veta den relativa fuktigheten i en byggnad, exempelvis ett våtrum. Men sensorn kan man fatta korrekta beslut om renovering eller inte – utan att behöva göra någon åverkan på byggnaden. Björn Garplind på Invisense är lycklig över utmärkelsen.

– Det var ju förstås kul första gången. Men andra gången ... då måste man ha tagit det lite vidare. Det här känns jätteroligt. Det är ett kvitto att vi har gjort något bra, säger han när vi når honom på en affärsresa i Österrike.

Invisense har i dag fem anställda, och är en del av inkubatorn Lead. Man samarbetar också bland annat annat med design- och forskningsinstitutet Rise i Norrköping. Företaget satsar nu på utveckling av nya produkter till exempel inom fuktmätning av nylagd betong, och försäljning.

– Vår produkt är helt ny, vilket kan vara en utmaning. Samtidigt kan den också förändra ganska mycket inom byggbranschen eftersom våra sensorer kan upptäcka byggfusk mycke tidigt. Annars får man kanske vänta tio–tolv år innan till exempel en dåligt tätad golvbrunn ger något tecken i från sig, säger Björn Garplind.

Nykomlingen på listan är Swegan i Linköping. De tillverkar halvledarkomponenter, på ett speciellt sätt. Bland annat har produkten en god förmåga att leda bort värme. Tekniken kan användas för tillämpningar som kräver hög frekvens, som radar, satellitkommunikation och 5g-nät. Företaget har kopplingar till Linköpings universitet, och samarbetar även med Lunds universitet och Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Hela listan

Guldbolag, med tre år på listan: 1928 Diagnostics, Epishine, Fidesmo

Två år på listan: 2D Fab, Cellevate, Cognibotics, Einride, Furhat, Gleechi, Invisense, Revibe Energy, Swedish Algae Factory

Nya på listan: Annotell, Betterwealth, BLB Industries, Cake, Candela Speed Boat, Chromaway, Everdrone, Fossid, Graphmatech, Mavenoid, Monivent, Myvox, Natural Cycles, Radinn, Sally R, Stravito, Swegan, Tendo, Vultus, Xenergic, Zeropoint Technologies.

Se mer: Tidningen Ny teknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!