Tre patienter på samma LSS-boende fick fördröjd vård

Tre patienter på ett LSS-boende i Linköpings kommun fick sin vård fördröjd. Kommunen har nu inlett utredningar enligt såväl lex Maria som lex Sarah.

Socialförvaltningen i Linköping ansvarar för LSS- insatser, bland annat gruppbostäder.

Socialförvaltningen i Linköping ansvarar för LSS- insatser, bland annat gruppbostäder.

Foto: Arkivbid: Jenny Eriksen

Linköping2025-02-27 15:40

De tre händelser som nu utreds av kommunen har inträffat på samma LSS-gruppbostad, som kommunen driver i egen regi. I samtliga fall misstänks fördröjd vård och behandling. Dessutom saknas det dokumentation om uppföljning av symtom och behandling. 

Händelserna inträffade mellan oktober och december i fjol och kommunen har inlett lex Maria- och lex Sarah-utredningar. 

– Det är ytterst ovanligt att vi utreder både enligt lex Maria och lex Sarah samtidigt. Det här berör tre personer på samma boende, säger Lise-Lotte Ardell, avdelningschef på socialförvaltningen, som ansvarar för LSS- insatser, bland annat gruppbostäder. 

På det aktuella boendet finns sex patienter. 

Kommunen ska ta reda på vad som har hänt och identifiera eventuella brister i verksamhetens rutiner. Utredningen förväntas vara klar i mitten av mars. Eftersom brister har upptäckts i kommunikation och dokumentation hos omvårdnadspersonalen gör kommunen även utredning enligt lex Sarah.

– Vi ser mycket allvarligt på det som har hänt. Patientsäkerheten är av högsta prioritet, och det är oacceptabelt när vi brister och det leder till att patienter inte får den vård de behöver, säger Sofia Sjöholm, avdelningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

undefined
Sofia Sjöholm är avdelningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Kommunen uppger att verksamhetschefen på boendet har infört tätare granskningar av dokumentationen och en tydligare hantering av avvikelser. Det kommer också att genomföras utbildningsinsatser.

En av patienterna, som hade besvär och smärta från urinvägarna, fick sin vård fördröjd och fick vårdas på sjukhus. 

En annan patient ramlade och skadade ett finger. Patienten fick råd om smärtlindring och stabilisering av fingret, men patientens tillstånd förbättrades inte och röntgen visade på en fraktur som krävde steloperation.

Personalen uttryckte oro för en tredje patients mående vid ett flertal tillfällen. Trots svårighet att bedöma patientens tillstånd togs ingen läkarkontakt, vilket till slut ledde till sjukhusinläggning. 

– Vi utreder nu det inträffade och kommer i ett senare skede ta ställning till om vi ska göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, säger Lise-Lotte Ardell.

Lex Maria och lex Sarah

Lex Maria är en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Den blir aktuell om en patient drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig vårdskada.

Lex Sarah innebär att personalen i vissa verksamheter är skyldiga att rapportera missförhållanden. Det gäller bland annat inom äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!