"Trendigt att pickla just nu"

Louise Ridderström Alenbrand, verksamhetsledare för Östgötamat, arrangerar på lördag årets första Bondens egen marknad med närproducerad mat på Yttre Borggården i Linköping.

Några ekologiskt odlade tomater, obesprutade och kravmärkta, som godis till kvällen, Britt Tovesson handlar av knallen Fredrik Feldt.

Några ekologiskt odlade tomater, obesprutade och kravmärkta, som godis till kvällen, Britt Tovesson handlar av knallen Fredrik Feldt.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-08-12 13:00

Hur är intresset för närodlat?

– Vi märker hela tiden att intresset för närodlad mat ökar. Det är roligt att olika ålderskategorier intresserar sig för varifrån maten kommer. På torget möts alla, gammal som ung. Sen tror jag att utrymmet som finns för att prata med varandra på torget är någonting som uppskattas. Här tar man sig tiden till det. Jag tror att vi saknar upplevelsehandeln då vi åker till affären.

Marknaden har funnits i nära 15 år nu, är det någonting som är nytt för i år?

– Vi har några nya utställare, bland annat har vi fått ytterligare en försäljare av fisk. Sen har vi fått fler medlemmar som odlar grönsaker i år och det är dessutom fler av dem som ställer ut på torget. Under de senaste åren har ursprunget på kött, ägg och mjölk efterfrågats, nu är det grönsakerna som är i fokus.

Vad är det bland utbudet som är extra hett i år?

– Det är väldigt trendigt att pickla just nu. Jag tror att många av dem som kanske inte odlar saker själva, men som vill sylta, safta och lägga in, kan lockas att köpa det här.

I år befinner sig 36 producenter på plats och cirka 40 representeras, vad kan besökaren roa sig med där?

– De kan fika, äta, handla och prata, men framförallt kan de fråga våra producenter om och hur varan odlats eller producerats. På det viset får de med sig både smakupplevelser och kunskap hem. Utbudet är stort med allt från kött, chark och fisk, till många olika ostar och flera tomatsorter.

Fotnot. Bondens egen marknad håller öppet mellan klockan 9.30 och 14 varje lördag fram till den 5 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om