Alla äldre som bedöms ligga för döden i Linköpings äldrevård ska ha bevakning för att inte behöva dö ensamma. Det är målet som Linköpings kommun satt upp för kommunala och privata vårdgivare. Men under 2016 dog ändå 13 procent av de gamla, 57 personer, utan någons närvaro.
Under 2015 hade 88 procent av de döende gamla någon hos sig i dödsögonblicket och då sa Mikael Sanfridsson (S), politisk ordförande i äldrenämnden, att det är ”fullständigt oacceptabelt” att äldre dör ensamma på äldreboenden i Linköping.
Nu visar siffrorna i kommunens patientsäkerhetsrapport att utvecklingen går åt fel håll: Under 2016 hade 87 procent av de döende äldre någon hos sig.
Anhöriga till den som dör ska erbjudas ett stödjande eftersamtal. Men det görs inte heller. Förra året fick 67 procent av de anhöriga ett sådant erbjudande.
De ensamma döende och de uteblivna stödsamtalen kan bero på personalbrist, enligt kommunens rapport. ”… kan bero på omsättningen av sjuksköterskor i kommunen. Det råder brist på sjuksköterskor och utförarna måste ibland anlita bemanningsföretag” skriver tjänstemännen i rapporten. Den sjuksköterska som vårdade den döende äldre jobbar kanske inte kvar när eftersamtal ska hållas.
Färre fel i rehabiliteringen av sjuka äldre rapporterades under 2016. Det framstår som positivt. Men sanningen kan vara det motsatta, enligt anställdas uppgifter till kommunen: Personal hinner inte alltid rapportera fel och avvikelser.
”Medicinskt ansvarig sjuksköterska för rehabilitering har fått signaler från personal att de inte har tid och förutsättningar för att skriva avvikelser” står det i rapporten.
Mikael Sanfridsson (S), fler dör ensamma och alla anhöriga erbjuds inte stödsamtal. Varför är det så?
– Det finns tydliga uppdrag till alla vårdgivare och det finns förutsättningar. Det är viktigt att alla följer uppdraget.
En del vårdgivare följer inte de avtal som de har med kommunen, är det det du säger?
– Ja, så är det.
Enligt Sanfridsson har omsorgskontoret redan fått uppdraget att undersöka varför vissa delar av äldrevården inte utvecklas åt rätt håll.
Kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska Sonja Johansson understryker att det finns en teoretisk möjlighet att fler stödsamtal faktiskt ägt rum, utan att de blivit registrerade av vårdpersonal.
Enligt Mikael Sanfridsson (S) har äldrenämnden flera pågående och planerade åtgärder för att öka bemanningen och personalens kompetens i Linköpings äldrevård.
– Vi vill ha en likvärdig omsorg om varje äldre person i Linköping men så är det inte idag, säger han.