Folkungaskolans sommarkonsert ser ut att räddas

Dominoeffekten av de inställda julkonserterna såg ut att stoppa även sommarkonserten. Men nu får eleverna nytt hopp.

Jacob Öhman, Thyra Vogt, Sigrid Liffner och Matilda Franzén i 8M2 ser ut att få sjunga i Crusellhallen i sommar.

Jacob Öhman, Thyra Vogt, Sigrid Liffner och Matilda Franzén i 8M2 ser ut att få sjunga i Crusellhallen i sommar.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-12-16 17:00

Häromveckan rapporterade vi om att Folkungaskolans traditionella julkonserter ställdes in. En besvikelse för eleverna, som dessutom varnade för en dominoeffekt som skulle kunna slå ut även sommarkonserten. 

– Julkonserten är vår enda inkomstkälla, och utan den har skolan förmodligen inte råd med sommarkonserten heller, sade Matilda Franzén i 8M2 då.

Nettokostnaden för skolan att uppträda i Crusellhallen är cirka 50 000 kronor. Enligt siffror från utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen går skolan miste om en nettointäkt på långt över 100 000 kronor när julkonserterna uteblir. Detta beror på att hyran i domkyrkan är låg – bara 27 000 kronor. Crusellhallens hyra och teknik i Konsert och kongress ligger på nästan tio gånger det: hela 252 490 kr vid den senaste konserten 2019.

Men i ett mejl till redaktionen framhåller nu skolchefen Christer Helmersson att sommarkonserten förmodligen ändå ryms inom skolans budget. Överskotten från julkonserterna har inte helt spenderats tidigare år, och under pandemin har man sparat in på utgifter också, skriver han.

"Jag tror att det finns tillräckligt med pengar på musikklasskontot för att kunna täcka eventuella underskott, men vi är ännu inte i skarpt läge där vi projekterar en konsert. 

Således är jag inte i dagsläget särskilt orolig för våra möjligheter att genomföra en konsert under förutsättning att pandemin inte sätter käppar i hjulet för oss."

Det ser alltså ut som att Matilda och hennes klasskamrater får ta ton i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!