I polisrapporterade olyckor mellan åren 1994 och 2001 dödades 17 personer, 250 skadades allvarligt och nära 1 000 personer lindrigt i samband med olyckor som kan relateras till trötthet. Omkring 3 procent av alla singelolyckor beror på trötthet.
-- Men det finns ett stort mörkertal. Hur många som egentligen somnar bakom ratten vet vi inte, säger Anund.
Enligt internationella studier beror mellan 20 och 40 procent av singelolyckorna och mellan 10-20 procent av alla trafikolyckor med personskador på trötthet.
Enligt en ny studie från VTI har en stor del av de svenska förarna kört bil trots att de varit mycket trötta. Av unga förare i åldern 18 till 24 år svarade 60 procent att de kört bil trots att de varit trötta. Av yrkesförarna svarade 58 procent att de varit mycket trötta när de kört bil. I studien deltog nära 3 000 fordonsägare.
-- De unga skruvar upp volymen på radion eller ber sina medpassagerare att prata med dem, för att de ska hålla sig vakna. Äldre bilförare stannar och sover på en rastplats, säger Anund.
Många yrkesförare vill stanna, men kan inte på grund av att det saknas bra och säkra rastplatser eller att de är jagade och stressade av sina speditörer och uppdragsgivare.
-- Vi tror att det går att minska antalet olyckor som är relaterade till trötthet genom olika vägåtgärder, och tekniska system i bilen. Vi har ett försök med frästa räfflor i mittlinjen på en väg utanför Vimmerby. Räfflorna gör att bilen vibrerar och skakar när den kommer över i motsatta körfältet, säger Anund.