Chatta, tipsa och läs mer på /visynarhyresvardar/
Det ser väldigt fint ut där Helena bor. Fastigheten är putsad i en vacker gammelrosa färg. Runt knuten står ett gammalt äppelträd och dignar av frukt. Lägenheten har bra planlösning med utsikt åt flera håll, och på väggarna sitter moderna fondtapeter i svart och silver.
Men det där är på ytan. Inne i väggarna har mössen kalas på vintrarna.
- De sprang och knaprade så jag inte kunde sova på nätterna, säger Helena. En av grannarna kom och frågade om jag hade hund, eftersom det skrapade så.
Helena själv har aldrig sett mössen, även om en granne till henne har sett dem springa inomhus. Men vi hittar spåren av dem. I en spalt vid golvet mellan diskbänksskåpet och väggen ligger ett mjukt lager av fint gnagda träflisor - och musbajs. Mössen har ett mysigt litet uppehållsrum här, med utgång via håltagningen för vattenledningarna.
Kontaktade värden
En hyresgäst som upptäcker ohyra är enligt lag skyldig att kontakta värden. Och det försökte Helena. Efter flera obesvarade telefonsamtal och mejl fick hon äntligen tag på Hjördis Adolfsson, som är delägare i bolaget. Men svaret var en smula märkligt:
- Och vad tycker du jag ska göra åt det? Spränga hela huset?
I två vintrar levde Helena med mössen. Först i våras kom hyresvärden med en elektrisk musskrämma.
- Men då hade ju mössen redan flyttat ut för sommaren, säger Helena.
Miljönämnden skulle ha ryckt in
Helena kunde ha kopplat in miljö- och hälsoskyddsnämnden, men hon visste inte att hon hade den möjligheten.
- Om vi hade fått veta det här hade vi givetvis med stöd av miljöbalken begärt av fastighetsägaren att skadedjuren skulle tas bort, säger Anneli Hammarström, som är nämndens gruppchef för hälsoskydd.
Det går inte att begära av en fastighetsägare att ett hus alltid ska vara helt musfritt, eftersom en mus bara behöver ett hål på 6 millimeter i diameter för att ta sig in.
- Men man kan kräva att det ska finnas ett regelbundet arbete med att spåra och utrota dem, säger Anneli Hammarström. Och de flesta fastighetsägare har avtal med någon skadedjursbekämpare. Dessutom har värden ett egenintresse i att hålla mössen borta, de kan ju förstöra rätt mycket.
Möss lätta att få bort
Hos företaget Anticimex, som bland annat bekämpar skadedjur, konstaterar platschef Philip Börjesson att högsäsongen för möss att söka sig in i fastigheter börjar så här års. Enligt Börjesson är möss inte svåra att bekämpa.
- Rör det sig istället om råttor blir det svårare, de är smartare.
Skadedjur i bostäder är ett ökande problem. Vägglöss och kackerlackor blir allt vanligare. Råttor blir fler och fler i stadsmiljön. Just det här året har många anmälningar om problem med möss till Anticimex kommit även sommartid, vilket är ovanligt.
Ska flytta
Helena i sin tur tänker flytta. Förutom mössen har hon andra synpunkter på sitt boende, som att tvättstugan är sliten och smutsig och att den trasiga fläkten aldrig lagas. Hon understryker att hennes hyresvärd inte är genomusel. Till exempel fick hon avdrag på hyran när hon flyttade in, eftersom förra hyresgästen inte hade städat. Men hon är besviken på att det tog så lång tid att göra något åt mössen, och framför allt på bemötandet hon har fått.
- Nu får det bli ett annat boende, säger Helena.
Fotnot: Helena är ett fingerat namn