På förskolan Trollbacka som ligger på T1 i Linköping finns 48 barn på åtta personal. I dagsläget är förskolan uppdelad på två avdelningar, en småbarnsavdelning och en för större.
I höst ställs förskolan inför en helt ny situation eftersom de allra flesta av förskolans barn kommer att vara mellan ett och tre år. Barnen som lämnar för att börja i förskoleklass ersätts av barn mellan ett och två år. Det innebär att förskolan kommer att ha drygt trettio barn från ett till tre år.
Det tvingar fram en omorganisation.
- Med så många små barn går det inte att ha uppdelat på avdelningar. I stället slår vi ihop dem till en enhet. Lokalerna blir lika stora, men på så sätt kan personalen samarbeta och arbeta mer med att dela upp barnen i mindre grupper, säger enhetschefen Eva Edsgården.
Förklaringen till att de har så många små barn och att påfyllningen av äldre barn är liten är att T1 är ett område med stor rörlighet. Där bor många unga föräldrar som har fått sitt första barn och lagom till att de ska få ett andra flyttar de.
Eva Edsgården säger att om hon fick önska fritt skulle hon vilja ha både mer personal och fler lokaler för att minska grupperna. Men hon tänker inte begära det.
- Jag har tagit det här uppdraget med de här förutsättningarna, säger hon.
Eftersom Trollbacka är en kommunal förskola så kan de inte säga nej till barn så länge förskolans kapacitetsgräns inte är nådd.
Den möjligheten finns däremot på den enskilda förskolan Himlaliv i Johannelund som drivs av Svenska kyrkan. Lokalerna är inte lika fina som på Trollbacka, men där har förskolechefen Pia Strömqvist sett till att hålla ner barnantalet.
- Kommunen vädjar ofta till oss att skriva in fler barn när det är ont om platser, men vi känner att den här nivån är rätt lagom för vår verksamhet. Trots att vi också jobbar med att dela in barnen i mindre grupper vill vi inte ha för stora avdelningar, säger hon.
Idag har Himlaliv 34 barn inskrivna på tre avdelningar, men till hösten ska man slå ihop två avdelningar. Den ena avdelningen kommer att bestå av tio barn mellan ett och tre år på tre personal. På den andra kommer det att vara 20 barn mellan tre och fem år på fyra personal.
Pia Strömqvist tycker inte att det satsas tillräckligt med pengar på förskolan. Hon anser att ersättningarna borde stiga i takt med att de pedagogiska ambitionerna ökar.
- Jag får ofta höra att förskolor tvingas att ta in fler barn för att klara ekonomin. Det vill inte vi göra. Att vi inte har tvingats till det beror nog till stor del på att Svenska kyrkan står för en del av vår administration. Tjänster som andra förskolor får betala för.