Thomas Petri får böja sig rejält när han visar in oss genom dörren. Den låga, gamla parstugan flyttades till Valla från Stratomta på 1950-talet, först till skogsbrynet där det ett tag var café, och senare hit till lekplatsen Lill-Valla.
Nu har kommunala Kulturfastigheter varsamt renoverat huset till året runt-standard.
– Jag är så nöjd med vad de har gjort. Det blev så mysigt att jag skulle vilja flytta in och bo här, säger Thomas.
Tillsammans med sin sambo Richelyn Salva driver Thomas Gelato House, som sedan tidigare har en glasskiosk vid Mjellerumsgården. Den ska vara kvar, men bara på nationaldagen och sommarlovet. Stratomtagården kommer att vara öppen till och med september, längre om det visar sig finnas underlag.
Det blir café med bakverk, smörgåsar och enklare mat, men huvudnumret är den egentillverkade glassen.
– Vi har lärt känna en italienare som gjort glass i 50 år. Nu använder vi hans gamla recept, berättar Thomas.
Får man tro Thomas tycker de flesta kunder som han, att det är det världens godaste glass. Men inte alla.
– Det finns de som undrar varför pistaschglassen inte är knallgrön och varför bananglassen inte smakar skumbanan. Vi använder inga färgämnen eller smakämnen, utan bara naturliga ingredienser som bär, frukter, nötter och kaffe.
Gelato House öppnar två caféer samtidigt på lördag, det andra ombord på Esperanza i Stångån. Där ska de samsas med restaurang De Klipper – glasscafé på dagarna, krog på kvällarna.