Men ännu finns det ingen konkret tidsplan, enligt Christer Gunnarsson, ansvarig för lokalfrågor och lokalplanering på barn- och ungdomsnämnden.
– Lejonfastigheter håller på att titta på vad som går att göra av den befintlig tomten, och skollokalerna i Slaka, säger han.
Det mesta tyder på att en ny skola kommer att placeras i Slaka eller i närheten av Slaka.
Om inte den nuvarande tomten går att nyttja innebär det att man måste besluta om en ny detaljplan. Blir det en detaljplanefråga så kommer det att dröja minst fem år innan det finns en ny skola på plats, enligt Gunnarsson.
Redan i dag har Slaka och Skeda en gemensam skolorganisation. En liten skola har svårt att hitta lärare. Just kraven på behöriga lärare gör att det i dag blir allt svårare att överleva som liten skola på en liten ort.
Med alla eleverna samlade på ett ställe finns det stora organisatoriska vinster att göra. Det säger skolornas biträdande rektor Helene Nilsson.
– Det blir en stor fördel för elever som bussas så mycket under själva skoldagen, framförallt gäller det eleverna på Skeda skola, säger hon.
Eftersom alla skolfunktioner inte finns på skolorna så bussas elever från en skola till en annan – och ibland till en tredje – för att ha exempelvis slöjd eller idrott. Något de skulle slippa med en helt ny skola. Dessutom blir det mesta lättare att organisera i en skola istället för i två, påpekar Helene Nilsson.
Båda skolorna är gamla och slitna, med lokaler som inte riktigt är anpassade efter dagens krav. Men att renovera och bygga till är inte riktigt ett alternativ, enligt Christer Gunnarsson.
– I många fall blir det lika dyrt som att bygga helt nytt.
Barn- och utbildningsnämnden har erfarenhet av en liknande sammanslagning tidigare. Den när man slog ihop skolorna i Askeby och Örtomta till en skola i Askeby.
– Föräldrarna var till en början inte så glada över beslutet. Men under processens gång så vände det och man tyckte det var klokt att göra så. Förhoppningsvis blir det liknande reaktioner här, säger Christer Gunnarsson.
Enligt Helene Nilsson har informationen om planerna gått ut till föräldrar i både Slaka och Skeda.
I Slaka finns i dag 160 elever i förskoleklass upp till årskurs sex och i Skeda är elevantalet 130 från F-6.