Det är utbildningarna konstvetenskap och visuell kommunikation (kandidatexamen) och religionsvetenskap och teologi (magisterexamen) på LiU som bedöms ha bristande kvalitet. Den här granskningen är näst sist av sex kvalitetsutredningar som görs under fyra år, mellan 2011 och 2014, då landets alla utbildningar som kan leda till en kandidat-, magister-, master- eller yrkesexamen ska utvärderas.
Var tionde bristfälligHittills har sammanlagt 93 utbildningar på LiU granskats varav 64 har fått omdöme "hög kvalitet", 19 "mycket hög kvalitet" och tio har bedömts som bristfälliga. Universitet får drygt ett år på sig att rätta till bristerna på en utbildning. Sedan gör Universitetskanslersämbetet en uppföljning och om bristerna kvarstår drar UK-ämbetet in examenstillståndet, det vill säga lägger ner utbildningen. Men hittills har högskolor antingen själva lagt ner sina brisfälliga utbildningar eller förbättrat dem.
Grönt ljus för sociologiLinköpings universitet har nu också fått klartecken för utbildningen i sociologi (kandidatexamen) som i en tidigare ordinarie utvärderingsomgång fick omdömet bristande kvalitet. UK-ämbetet bedömer att universitetet har genomfört åtgärder och den ifrågasatta sociologutbildningen bedöms nu ha hög kvalitet. Två andra, som ett år tidigare bedömdes som bristfälliga, utbildningar: geografi (kandidatexamen) och hälsa och samhälle (masterexamen), har lagts ner av Linköpings universitet.
Efter den 6:e och sista utvärderingen, som kommer att vara klar 31 oktober 2014, ska de universitet med högsta andel utbildningar med "mycket hög kvalitet" få mer pengar av staten.