Ska ett barn behöva dö av uttorkning på sjukhus? Så skriver en mamma i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Hon och hennes man kom med sin dotter till barnkirurgen på US i februari i år. Flickan, som var två år, skulle genomgå en planerad operation av magmunnen. Hon började kräkas redan vid ankomsten. En situation som föräldrarna, enligt anmälan, väl kände till eftersom det brukade hända när flickan kom till sjukhus eller till okända platser.
Men föräldrarna märkte att dottern inte gick att lugna och kräkningarna fortsatte. Enligt mamman fick de frågor från personalen som gjorde att hon ifrågasatte om de överhuvudtaget läst några journaler. Bland annat kom personalen med matbricka, trots att flickan fick sin näring via en knapp på magen.
Mamman skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att hon ganska snabbt ber att man ska se till att flickan får vätska eftersom hon annars riskerar att få kramper.
”Det kändes som ingen lyssnade på oss när vi sa att det var bråttom”, skriver mamman i sin anmälan.
Mamman beskriver olika försök som till slut görs för att sätta en nål på flickan så att hon kan få vätska. Till slut skickar man efter personal från narkosavdelningen som inte heller de lyckas. En kateter sätts i flickan hals och enligt mamman fungerar inte den, något som efter flera påtryckningar upptäcks.
Den operation som var planerad ställs in och föräldrarna får beskedet att en ny vårdplan ska göras. Mamman skriver att dottern då har varit utan vätska och mat i ett dygn och att det är panik. Dottern ”är nu väldigt långt borta”, skriver hon.
Till slut lyckas man sätta en specialnål i flickans knäveck. Men efter mindre än en timme drabbas tvååringen av hjärtstopp. Trots att personalen arbetar intensivt med att återuppliva flickan så lyckas inte det.
Mamman skriver i sin anmälan att en sjukvårdspersonal sagt att dottern borde varit intagen på en intensivvårdsavdelning men att det var fullt där. På den barnkirurgiska avdelningen där flickan var intagen var det också många barn och bara två personal i tjänst.
Hon ifrågasätter också om flickan fick den vård som hon behövde.
Enligt IVO är händelsen ännu inte anmäld enligt lex Maria.
Från Universitetssjukhusets sida kan man på grund av patientsekretessen inte uttala sig om det enskilda fallet.
I ett uttalande skriver Conny Wallon, verksamhetschef för den kirurgiska avdelningen och därmed medicinskt anssvarig för barn på barnkirurgen:
– Det är alltid en svår och tragisk händelse när ett barn avlider i samband med vård. Från sjukhusets sida gör vi alltiden en händelseanalys och utifrån vad som kommer fram i den beslutar chefläkarna ifall det ska göras en lex Maria-amälan.
annika.ekstedt@corren.se