- Vi satsar mycket på miljön, säger vd Gunnar Sanderup på Rejmes.
Miljön är viktig, men också att bilen blir ren, och det snabbt. Tvätthallen, som är 26 meter lång, kan svälja fyra bilar samtidigt, eller 40 bilar per timme.
- Det viktigaste är att miljön skonas. Vattenförbrukningen i den här anläggningen reducerar förbrukningen av nytt vatten till 60 liter per biltvätt, samtidigt som utsläppen av tungmetaller reduceras.
Tvättgatan vid Rejmes har kostat 3,5 miljoner kronor. Det är den enda Svanmärkta biltvätten i Östergötland, och den sjätte miljömärkta anläggningen i Sverige.
Karl Johan Wall, som är produktansvarig på SIS Miljömärkning AB, med uppgift att sköta arbetet med Svanen i Sverige, anser att anläggningen i Linköping är ett föredöme.
- Vi ställer hårda miljökrav, och har kriterier på skötseln av biltvätten. Personalen måste exempelvis utbildas på anläggningen och klara en eventuell drift-störning.
I Linköping klarar de stora biltvättarna kommunens krav på rening och recirkulation av vattnet. Sedan finns några mindre anläggningar, med färre än 5 000 biltvättar per år, som nästan klarar kravet på rening. Men år 2010 måste även de klara miljökravet.
- En överenskommelse som gjordes 1996 om att biltvättarna skulle ha nollutsläpp är omöjligt att uppnå, säger miljöinspektör Torgny Sylvan på miljökontoret.
Ett lokalt beslut i miljönämnden i Linköping ligger bakom de krav för utsläpp i spillvattennätet som gäller i dag. Kravet gäller per fordonstvätt, och utsläppen får vara högst 50 milligram zink, 0,25 milligram kadmium, 10 milligram bly, krom och nickel och 5 gram mineralolja.
Det innebär att många biltvättar har en reningsanläggning som filtrerar bort 80 procent av föroreningarna.
- Det här kravet klarar de stora biltvättarna. Men den Svanmärkta anläggningen är i en klass för sig, säger Torgny Sylvan.