Tyst asfalt håller inte hela vägen

För några år sedan var tyst asfalt den hetaste vägfrågan. Sedan blev det tyst. Orsaken är att ingen har lyckats utveckla en bullerdämpande vägbeläggning som är riktigt hållbar.

Gummiasfalt kan vara ett alternativ till den tysta asfalten. Gummiasfalten är mer hållbar - men inte lika effektiv som den tysta asfalten. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Gummiasfalt kan vara ett alternativ till den tysta asfalten. Gummiasfalten är mer hållbar - men inte lika effektiv som den tysta asfalten. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Foto:

Linköping2009-05-29 07:00

- Det kommer att komma, men det är några år kvar, säger Bo Simonsson på Vägverket.

2005 lade Skanska tyst asfalt på 1,3 kilometer väg vid Hallunda i Stockholm.

Dyrt underhåll

Det blev stor uppmärksamhet kring projektet och anläggningsföretaget fick Vägverkets miljöpris 2006. Sedan dess har en sträcka mellan Malmö och Lund fått liknande beläggning och i storstäderna pågår diverse försök med tyst asfalt inne i tätbebyggt område.

Men i övrigt är det tyst om den tysta asfalten.

- Vi har experimenterat med bullerdämpande beläggning i 30 år, och har samma problem att brottas med nu som då. Det är svårt att hitta lösningar som inte blir för dyra i underhåll, säger Bo Simonsson som är nationell samordnare för vägunderhåll på Vägverket.

- Många har pratat om en minskning av bullernivåerna med mellan sju och tio decibel, men det är nog inte realistiskt på kort sikt. Vi pratar nog snarare mellan tre och fem decibel, vilket fortfarande är en märkbar skillnad. Enbart tyst asfalt kommer inte att lösa problemen, det behövs kombinationer med bullervallar och bullerplank.

Lång tid

Forskning och utveckling pågår för fullt, både hos forskningsinstitutet VTI i Linköping och hos entreprenörer som Skanska, Peab och NCC.

- Min bild är att den vetenskapliga forskningen på det här området är klart. Vad som saknas är produktutveckling. Det går exempelvis inte att köpa tyst asfalt eftersom det inte finns något komplett sortiment. En annan fråga är vilka maskiner som ska användas i beläggningsarbetet, säger Mikael Ögren på väg- och transportforskningsinstitutet, VTI.

I Nederländerna har tyst asfalt används sedan 1970-talet. Men där har man inte problem med dubbdäck som river upp asfalten. Därför måste asfaltsbeläggningen klara vinterdäcken. Tyst asfalt är nämligen dyrare än vanlig asfalt och det blir ännu dyrare om den måste läggas om oftare.

Fler tester behövs

- Det behövs fler tester med dubbdäck. Men jag tror säkert att det här problemet går att lösa på sikt, säger han.

VTI har även deltagit i EU-projektet "Silence" där forskarna utvärderat gummiinblandning i asfalt, ett alternativ som kan vara nästan lika bra som tyst asfalt.

Tvätta vägarna

Tidigare erfarenheter från bland annat USA visar att livslängden ökar och antalet partiklar som frigörs ur asfalten och ut i luften blir lägre med den här inblandningen.

Det handlar dock både om att hitta bättre beläggningsmaterial och metoder för att tvätta och dammsuga vägarna. Bo Simonsson tror att nya bättre lösningar kommer snart.

- Men det kommer ändå att ta tid innan de kan användas i full skala eftersom vi behöver lång tid för att testa hållbarheten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om