Idag påbörjades undersökningen av aortorna hos alla 65-åriga män i Linköping. Bråck på aortan, eller stora kroppspulsådern, är relativt ovanligt, men om det upptäcks försent och hinner brista leder det oftast till döden. Aortan är vårt största blodkärl och det är därför svårt för läkare att stoppa blodflödet i tid.
I Linköping är det 680 män som har kallats till kontrollen. Som nummer 32 av de undersökta i Linköping har Ditlef Fürst kallats och han är nöjd med att undersökningen blir gjord.
- Det är ju fantastiskt att man lägger resurser på det här, säger han, och konstaterar att han själv såg det som en möjlighet att få en hälsokontroll.
Att det är just 65-åriga män som kallas beror på att det är de som löper störst risk att drabbas. Bara omkring 15 procent av de som har aortabråck är kvinnor eller yngre än 65.
- Vi kommer inte säga nej om någon som inte har blivit kallad vill bli undersökt, säger Pia Bjällander-Stenmark, biomedicinsk analytiker på Universitetssjukhuset.
I samband med undersökning kontrolleras även männens skostorlek och fingerstorlek för att se om det finns något samband mellan dem och storleken på aorta, allt för att tidigare och enklare kunna upptäcka bråcken. Än så länge är dock ultraljudsundersökning det enda säkra sättet att se om någon har aortabråck, men det är en undersökning som bara tar några minuter.
- Om vi hittar ett bråck på aortan så får de en tid hos en kärlkirurg inom två veckor, så de behöver inte gå och vänta på att få tid för operation, säger Pia Bjällander-Stenmark.
Själva undersökningen är inte särskilt komplicerad och liknar den man gör för att undersöka gravida kvinnor.
Det enda som Ditlef Fürst behöver göra är att knäppa upp skjortan så att Pia Bjällander-Stenmark kommer åt. För hans del kan hon snabbt konstatera att han är helt frisk, något som inte förvånade honom särskilt mycket.
- Det var som förväntat, jag är kärnfrisk och har inte behövt uppsöka sjukhusvård på 45 år, säger han.