Det är inte bara lärare och sjuksköterskor som det är brist på. En titt i kristallkulan visar att också undersköterskor kommer att bli – om det inte redan är det – ett bristyrke i framtiden.
Även om Linköping, enligt äldrenämndens ordförande Eva Lindh (S), hittills har klarat sig hyfsat bra med rekrytering, tack vare vuxenutbildning, så är det en situation som snabbt kan förändras.
Kommunen kan alltså inte bara sitta still i båten, något måste göras för att människor också i framtiden ska vilja arbeta inom äldreomsorgen.
– Att öka kompetens och höja kvaliteten, tror vi är ett sätt, säger hon.
Eva Lindh tror att det avgörande för intresset att söka sig till äldreomsorgen i framtiden kommer att vara ökad kompetens, inte sänkta förväntningar.
– Vi tror att möjligheten för undersköterskor att specialistutbilda sig är en sådan sak.
Kommunen har fått drygt 3 miljoner i statsbidrag till kompetensutveckling och utöver undersköterskor är det vårdare och så kallad baspersonal som får ta del av pengarna. Hur utbildningen, eller snarare utbildningarna, konkret ska se ut vet man inte än. Bland annat är det verksamheterna själva som får tala om vilka behov just de har.
Men klart är att vårdpersonal kan validera och komplettera med kurser som ingår i omsorgsprogrammet, eller skaffa gymnasiepoäng i psykiatri, friskvård och hälsa samt medicin.
Äldrenämnden har cirka 600 000 kronor kvar från omvårdnadslyftet vilket innebär att drygt hälften av pengarna kan användas till vikariekostnader under utbildningstiden och den andra häften till kurserna.
Kompetenshöjningen ska inte bara ske inom äldreomsorgen. Pengarna ska också användas till vikarier och utbildning inom funktionshinderområdet.