Undvik fultorkning på toaletten

Nu förtiden har så gott som allt sin egen dag i almanackan. Så även toaletten. Fokus läggs på att försöka minska fultorkningen, när det på söndag är Internationella Världstoalettdagen.

Aja baja. I en toalett är det endast toalettpapper som får spolas ned. inte ens hushållspapper.

Aja baja. I en toalett är det endast toalettpapper som får spolas ned. inte ens hushållspapper.

Foto: Tekniska verken

Linköping2017-11-15 19:00

Nyss har vi smält kanelbullens dag så är det dags för toalettens dag, 19 november.

Dagen är instiftad av FN och alls ingen skitsak. Syftet är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen.

I Sverige är det den så kallade fulspolningen som läggs under lupp i år. Det vill säga det faktum att vi ofta spolar ned sådant som inte har i toaletten att göra och som ställer till stora problem i avloppsreningsverk, ledningar, pumpstationer och toaletter.

Svensken fultorkar sig i genomsnitt två gånger i månaden, oftast med hushållspapper, enligt opinions- och marknadsföringsföretaget YouGov som nyligen intervjuat drygt 1 000 svenskar om deras toalettvanor.

Bara i Linköping blev summan fulpapper 257 ton förra året. Det handlar mestadels om hushållspapper, våtservetter och pappershanddukar.

– Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner, säger Camilla Johansson, miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping.

Fulpappret fastnar i galler och ledningar, måste rensas bort manuellt och sedan forslas bort för förbränning. Mängder av onödigt extraarbete alltså.

Slår man ut fulpappret på antalet invånare i Linköping handlar det om 1,8 kilo skräp per person som måste tas om hand på avloppsreningsverket.

Nog borde väl det här höra till avdelningen lättlösta problem?

I alla fall om alla följer den enkla regeln: I en toalett spolar man ned det som kommer inifrån kroppen, samt toalettpapper.

Ingenting annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om