Unga beväpnar sig av rädsla

Alla har rätt att vara trygga när de är ute på kvällarna. Det är kärnan i utställningen om ungas rädsla utomhus som nu öppnas. Samtidigt som pressvisningen hölls larmades polisen om en ung kille som skrämts av ännu en clown.

Olika rädda. I utställningen får besökarna följa fyra unga människor som berättar om rädslan de känner på väg hem i mörkret.

Olika rädda. I utställningen får besökarna följa fyra unga människor som berättar om rädslan de känner på väg hem i mörkret.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2016-10-13 22:13

– Det är tydligt att ungdomar vill prata om den rädsla de känner ute och tycker det är skönt att vi tar upp rädslan i den här utställningen, säger Malin Henriksson, forskare på Statens Väg- och transportinstitut (VTI) i Linköping.

På lördag öppnar utställningen ”Utgång/Hemgång” på Östergötlands museum. Den bygger på intervjuer med ett fyrtiotal killar och tjejer i tonåren från olika bostadsområdena och med olika bakgrund.

Ungdomarna har intervjuats om den otrygghet de känner utomhus och vilka strategier de skaffar sig för att våga gå hem från kompisar och nöjesställen på kvällar och nätter.

De senaste dagarna har polisen fått flera larm om personer utklädda till clowner som dyker upp och skrämmer människor. Beteendet startade i USA och har spritt sig bland folk som tycks njuta av andras skräck. Samtidigt som pressvisningen för utställningen hölls på torsdagen fick Corren information om en ung kille som skrämts av ännu en clown.

Beväpnar sig på olika sätt

På onsdagen varnade polisens presstalesman Fredrik Kliman för att människor som känner sig hotade kan välja att försvara sig mot clownerna.

VTI-forskaren Malin Henriksson och museets pedagog Elin Kusmin märkte under arbetet med ”Utgång/Hemgång” att många tonåringar hanterar otrygghet utomhus genom att beväpna sig – även om det inte rör sig om regelrätta vapen. En intervjuperson bar exempelvis en gaffel i handväskan.

Idén till ”Utgång/Hemgång” föddes då fotografen Emelie Otterbeck ville lyfta problemet med utomhusrädslan med utgångspunkt i sin egen rädsla för att löpträna efter mörkrets inbrott – medan hennes pojkvän aldrig hade sådana tankar.

Fulla personer skrämmande

Intervjuerna med unga avslöjar också att det inte enbart är ödsliga gångtunnlar eller mörka promenadvägar som gör dem rädda utomhus. Att möta vuxna män oroar många, liksom att träffa på större killgäng och fulla personer.

Ungdomarna tar också upp medias sätt att rapportera om våld och brott. Händelserna lyfts ofta fram på nyhetssajter och i tidningar.

– En del ungdomar uppfattar att våld är något som sker hela tiden och att man knappt kan vara utomhus alls för då drabbas man, säger Malin Henriksson.

”Utgång/Hemgång” har redan visats i flera skolor. Den är utformad för att passa in i läroplanen och kunna användas i undervisning. Utställningen kommer också att vara en del av nästa stora Transportforum i Linköping. Utställningen kan hyras av skolor, stadsplanerare, politiker och andra. Den visas på museet från lördag 14 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om