Huset, vid korsningen Djurgårdsgatan/Lasarettsgatan i Linköping, har genomgått en rejäl upprustning de senaste åren. I den låga delen av byggnaden, med skyltfönster som vetter mot Trädgårdsföreningen, låg en av Linköpings då äldsta restauranger – nämligen pizzeria Napoli. Innan renoveringen stängdes pizzerian och sedan dess har lokalen stått tom.
Nu är något helt nytt på gång. Bakom satsningen står det unga paret Mustafa Molaiy och Shima Mahdawy från Ljusfallshammar i Finspångs kommun.
– Vi har tidigare varit anställda på en sushirestaurang och på ett kafé i Finspång – men vårt mål har länge varit att starta ett eget företag. Sedan vi bestämde oss har vi sparat pengar och gått utbildningar för att lära oss mer om att driva restaurangverksamhet och företag i Sverige, säger Mustafa Molaiy.
– Att driva en egen restaurang har varit min dröm hela livet. Jag älskar mat och ägnar mig åt matlagning flera timmar om dagen. Jag är väldigt taggad, fyller Shima Mahdawy i när vi träffar paret vid lokalen i Linköping.
Restaurangen kommer att heta Anar – som betyder granatäpple. Inspirationen till maten tas från Iran där paret har sina rötter, men också från Afghanistan. Grunden i rätterna kommer bland annat att vara ris, saffran, kött, kyckling och olika typer av bönor.
– En exakt likadan restaurang finns inte i Linköping i dag. Det finns de som kommer att vara liknande – men smaken och kryddorna kommer skilja oss åt. Även serveringen kommer att vara annorlunda, säger Mustafa Molaiy.
Hur ser ni på konkurrensen bland restaurangerna i Linköping?
– Det finns många restauranger i Linköping men alla restauranger som är bra på sitt jobb kommer att gå runt.
Planen, från första början, var att leveranserna skulle vara klara innan jul och att portarna kunde öppnas i början av januari. Nu är det mycket av förberedelserna som har försenats – bland annat installationen av ett nytt ventilationssystem.
– Nu är målet att kunna öppna upp någon gång i januari istället. Som senast i början av februari, säger Mustafa Molaiy.
Kommer ni att pendla från Ljusfallshammar?
– Det handlar om två timmar varje dag, men allt beror på restaurangen. Om allt går bra kanske vi flyttar hit.
Mustafa jobbar i dag på en fabrik i Finspång – ett jobb som han kommer att behålla. Till en början är det Shima som är på plats vid restaurangen. Utöver henne kommer tre anställda att jobba i verksamheten.
I lokalen kommer det att finnas plats för cirka 30 sittande gäster.
Det är en stor ekonomisk satsning för er?
– Ja, det är mycket pengar. Vi har sparat länge, nästan 500 000 kronor, för att kunna uppfylla drömmen och göra det här. Vi har varit målmedvetna, säger Mustafa Molaiy och fortsätter:
– Det känns roligt, men det är stor skillnad på att vara anställd och driva eget företag. Nu kan vi inte gå hem från jobbet och bara förvänta oss att lönen kommer. Det är en utmaning – ett större ansvar.
Vad krävs för att satsningen ska bli lyckad?
– Vi hoppas att gästerna ska tycka om vår mat, annars kommer det inte att gå bra. Vi hoppas att tillräckligt med kunder hittar hit.
Hur ser ni på lokaliseringen? Det är en bit utanför centrum.
– Ja, den ligger lite längre ut från centrum, men det som är bra är att sjukhuset ligger nära. Det är mycket trafik på vägen utanför – både gående, bilar och cyklar. Vi hoppas det hjälper vår verksamhet.