För många som har misslyckats på gymnasiet – eller kanske aldrig börjat – kan hindren för att börja plugga igen vara höga. Under 2014 och 2015 pågår en satsning i Linköping för att försöka få ungdomar utan gymnasiebetyg att komma på banan igen.
Det görs genom en kombination av studier och arbete. Halvtid jobb, halvtid skola. Kommunen står för halvtidslönen – som är avtalsenlig – och arbetsplatserna finns inom kommunens egen verksamhet och inom föreningar och organisationer. Enligt Karin Granath, verksamhetschef för arbetsmarknad på kommunens Jobb och Kunskapstorg, handlar det om riktiga och meningsfulla jobb. Syftet med satsningen är, säger hon, att motivera unga vuxna att återuppta sina studier.
Genom att visa olika sätt att klara sin gymnasieutbildning på – som distanskurser eller studier i mindre grupper – hoppas man kunna locka alla de som uttrycker att de egentligen bara vill ha ett praktikjobb.
Satsningen riktar sig till alla unga mellan 20 och 29 år, utan avklarad gymnasieexamen. Den pågår i sex månader och kommer att pågå löpande fram till slutet av 2015.
En prioriterad grupp är unga som har försörjningsstöd eller lever i utanförskap.
– Vi är angelägna om att fånga upp dem i första hand och vi arbetar i nära samarbete med socialkontoret, säger Karin Granath.
Få räknar nog med att läsa in en hel gymnasieutbildningen under de sex månaderna. Men förhoppningen är att studielusten ska väckas och att de sedan tar sig vidare via den vanliga vuxenutbildningen.
Förutom halvtidslönen finns det möjlighet för ungdomarna att söka studielån för studier på halvfart.
Just nu arbetar Jobb och kunskapstorget med 20 personer som uppfyller kriterierna och som också är motiverade att komma igång till hösten. Arbetet för att få fler sökande pågår.
Vad som händer efter 2015 vet inte Karin Granath.
Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) säger att man ska utvärdera satsningen innan man kan säga något.
– Men blir det framgångsrikt kommer vi självfallet att fortsätta med det under 2016 och 2017 också, säger han.
Han pekar på att även om ungdomsarbetslösheten har sjunkit i Linköping det senaste året, så är det fortsatt svårt för unga utan gymnasiebetyg att komma in på arbetsmarknaden.
– Att vi behöver fortsätta med flera arbetsmarknadsinsatser även framöver, det är jag övertygad om, säger han.