De läkemedel som Linköpingsborna stoppar i munnen och sväljer går rakt genom kroppen och hamnar till slut, efter kiss- och bajsbesöken på toaletten, i Stångån.
Här riskerar vattenlevande djur och organismer få i sig en så hög dos av preparaten att det bedöms ha en hög farmakologisk effekt.
– Det finns forskning som visar att fiskar som fått i sig en cocktail av olika mediciner bytt kön, säger Per Salomonsson, projektledare på Tekniska verken.
– Man har också sett att fiskar blivit så påverkade av lugnande medel att de slutat bry sig och inte skyddat sig mot rovdjur som lever i samma vattenmiljöer. Det är anmärkningsvärt, men samtidigt inte särskilt märkligt.
Nu ska det dock bli ett slut på detta.
För ungefär ett år sedan togs spadtaget för en anläggning vid Nykvarns reningsverk som med hjälp av ozongas angriper och bryter ned de starka molekylkedjorna i läkemedlen.
Under torsdagen påbörjades igångsättandet genom att en större tank fylldes på med syrgas som i ett steg längre fram i processen omvandlas till ozon.
– Systemet är helt slutet. Ingen behöver vara orolig för läckage, säger Per Salomonsson som uppger att Linköping är först ut i Sverige och övriga Norden med en liknande anordning.
Ett flertal kommuner har nu visat ett stort intresse för det unika reningsförfarandet och Salomonsson förklarar att man kan förvänta sig ett stort antal studiebesök i Linköping framöver.
– Det har varit otroligt spännande att få vara med på den här resan. Vi drog igång för omkring två och ett halvt år sedan och efter sommaren kommer vi att vara i full produktion. Beräkningar har visat att vi kommer att kunna bryta ned cirka 90 procent av de läkemedel som hamnar i avloppsvattnet. Systemet angriper även ohälsosamma bakterier.
Att Linköping berikats med en pillernedbrytande konstruktion innebär inte att det är fritt fram att dumpa mediciner i toastolen, poängterar Per Salomonsson.
– Det är absolut inte okej att spola ned dem. Överblivna preparat, oavsett vilka, ska lämnas in.
Kommer Linköping att berikas med Sveriges renaste vatten framöver?– Ja, i varje fall när det handlar om den här typen av område. Ingen annan klarar att hantera mediciner på samma sätt som vi.