Uppfinnare Lans indragen i miljardmål

Foto:

LINKÖPING2005-02-26 00:00

Den svenske uppfinnaren Håkan Lans har dömts att betala över 100 miljoner kronor i en rättegång i USA. Tvisten handlar om en världsuppfinning, patentet på färggrafik till datorer.

Efter påstötningar från den svenska regeringen har amerikansk domstol åter tagit upp fallet.

Målet kan komma att kosta Delphi och den amerikanska advokatfirman AM & S över tre miljarder kronor i skadestånd.

Redan på 1980-talet var Håkan Lans, som arbetat med Saab i Linköping, välkänd för två stora uppfinningar: datormusen och datorns färgskärm. Han arbetade också med en helt ny typ av navigationssystem för flyg och sjöfart.

Kontaktad av en granne

IBM var en av de första som nappade på att utnyttja patentet. Företaget gjorde 1988 upp affären med ett av Håkan Lans bolag, Uniboard AB, som övertagit rätten till patentet.

Håkan Lans hävdar att han 1995 blev kontaktad av en granne som jobbade på Delphi. Han föreslog Håkan Lans att försöka få in pengar från de datorföretag i USA som använde patentet utan att betala för det. Företagsjättar som Dell och Hewlett Packard.

Delphi skrev ett avtal med den amerikanska advokatbyrån AM & S i Washington. Delphi och AM&S skulle få 32 procent av eventuella intäkter.

Sådana ersättningsformer strider mot god svensk advokatsed.

En av AM&S delägare, Louis Mastriani, blev den som kom att arbeta mest med Håkan Lans mål. Eftersom Louis Mastriani kände till avtalet mellan IBM och Uniboard utgick Håkan Lans från att advokatfirman skulle se till att rätt person stod bakom kraven på de amerikanska dataföretagen.

Det var nämligen inte riktigt klart om Uniboard kunde räknas som ägare i USA eller om det måste vara uppfinnaren själv.

-- I slutänden bestämde den amerikanska byrån av strategiska skäl att Håkan Lans skulle stämma dataföretagen, inte Uniboard, skriver en advokat på Delphi i ett brev till Håkan Lans år 2002.

En katastrof

Resultatet blev en katastrof. Målet avvisades av domstolen sedan de amerikanska företagen visat upp IBM-avtalet där det stod att Uniboard hade rätten till patentet.

I rätten förklarade sig Louis Mastriani med att han vilseletts av Håkan Lans som ljugit och förtigit Uniboards roll i patentfrågan.

Håkan Lans krävde desperat att få vittna om de rätta förhållandena men fick av Louis Mastriani veta att domaren inte var intresserad.

Domaren ansåg att Lans varit så bedräglig och fört rätten bakom ljuset i så hög grad att han dömdes att betala inte bara motpartens kostnader utan även sin egen advokatbyrås kostnader. Sammanlagt över 100 miljoner kronor.

Erbjöd uppgörelse

Bara någon dag innan domen skulle falla hände något egendomligt. Ett av dataföretagen, Gateway, vände sig till Lans advokater och erbjöd en uppgörelse.

Om Gateway i USA fick tillgång till Lans alla patent inklusive navigationspatentet och 5 000 dollar skulle de avstå från kraven på ersättning. Håkan Lans var tvungen att svara samma dag. Advokaterna rekommenderade Lans att ta budet.

Lans vägrade eftersom han ansåg att förslaget var ren utpressning och ett försök att komma över hans navigationspatent. Det anser han idag vara värt tiotals miljarder kronor.

I stället stämde Håkan Lans både AM & S och Delphi. Han krävde stora skadestånd, yrkesförbud för båda och att få tillbaka flera miljoner kronor som AM & S håller inne med.

Håkan Lans hävdar att hans advokater kände till att det var Uniboard som hade rätten till patentet. 19 februari 1998 hade också Louis Mastriani fått ett brev där Lans förklarade att patentet sedan flera år innehades av Uniboard.

Uppgifterna utreddes aldrig.

"De gjorde inte sitt jobb"

-- Jag var omgiven av advokater som fått flera miljoner i ersättning men som inte gjorde sitt jobb, säger Håkan Lans i ett domstolsförhör.

Han skaffade en ny advokat, Forrest Hainline. som överklagade beslutet om rättegångskostnaderna.

Det hände ingenting utan ärendet blev liggande hos domstolen.

Dröjsmålet blev så uppseendeväckande att både den svenska regeringen, genom näringslivsminister Leif Pagrotsky, och EU, genom parlamentsledamöterna Göran Färm från Norrköping och Carlos Cabeza y Westerndorp och Erika Mann, protesterade.

Först då kom processen igång. Domaren John Garrett Penn bestämde 8 december i fjol att målet kunde återupptas med nya vittnesförhör med Håkan Lans och advokaten Louis Mastriani.

I slutet av januari genomfördes sju timmar långa förhör med vardera Håkan Lans och Mastriani.

Corren har läst det 252-sidiga förhöret.

Mastriani har bland annat under ed sagt att AM & S i september 1996 gett Delphi uppdrag att kontrollera med änkan till advokaten Gunnar Berg, som tidigare arbetat åt Håkan Lans, om hon hade några handlingar om patentet.

Lans fick aldrig vittna

Lans juridiska ombud misstänker att uppgifterna är osanna eftersom advokaten Berg vid den tiden var i livet. Han dog först året därpå.

En annan konstig omständighet är att Lans aldrig fick tillfälle att vittna och förklara sig i domstolen.

Mastriani har i ett brev till advokatfirman Delphi påstått att han framfört Lans önskemål att få vittna till domaren. I förhöret vidhåller Mastriani att han nämnt det för domaren.

Den 25 mars fortsätter förhandlingarna i amerikansk domstol där det sannolikt kommer att redas ut om Lans advokat begått mened, ljugit för rätten.

Om han skulle fällas riskerar han flera års fängelse.

Utgången av domstolsförhören är en fråga om liv och död både för advokatbyråerna och Håkan Lans. Han blir ruinerad om han förlorar. Advokatfirmorna kan få yrkesförbud i USA och riskerar att få betala över tre miljarder kronor i skadestånd om de förlorar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!